Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат Марковски: Променят Конституцията заради политически обещания, а не за положителен ефект

Той призова да се внимава с парламентарната квота

13.10.2023 | 21:32 Редактор: Елеонора Танева

Какво ни каза Венецианската комисия за Конституционната реформа?

"В становището на Венецианската комисия се виждат критики по детайлите на промените в Конституцията, но и поощрение. Тяхното становище няма задължителен характер и отменително действие по отношение на предлаганите промени. Критиката на Венецианската комисия е абсолютно обективна", коментира адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR". 

Като основна цел на становището той посочи желанието да се разбере причината за промяната на основния закон. 

"Основният двигател на промените е част от политическите обещания и новата сглобена коалиция. Това е свързано с политическите обещания към електората, отколкото към целен положителен ефект", добави Марковски.

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът посочи, че промените имат и положителни насоки - като разделянето на ВСС, което беше подкрепено от Венецианската комисия.

"Очевидна е необходимостта от преструктуриране на ВСС като орган, който има съмнителна репутация след разкритията за политическите влияния. Разделянето на ВСС на два отделни органа е добро, Венецианската комисия отваря деликатна скоба и казва, че в Прокурорската колегия на новия ВСС има доста сериозно политическо присъствие - голяма част от членовете са от парламентарната квота в този ръководен орган на прокуратурата", даде пример Марковски. 

Той призова хора с изявена обществена позиция да бъдат избрани от политическата квота - утвърдени професионалисти и експерти. А като основен въпрос постави този дали прокуратурата ще бъде независима от силните на деня. 

"Трябва да се направи тази промяна, да започне да работи и да видим ще се скъса ли тази сянка на този образ на завависима прокуратура. Може вместо да изпишем вежди, да избодем очи. С това сериозно парламентарно присъствие като кворум да надделеят политическите интереси в самата структура на прокуратурата", предупреди Димитър Марковски.

Гледайте целия разговор във видеото.