Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт по сигурност: Войната изненада Израел, сухопътна операция би взела много жертви

"Намесването на Русия е спекулация", коментира доц. Милен Иванов

12.10.2023 | 20:45 Редактор: Толя Стоянова

В очакване на израелската сухопътна операция в Газа - колко изострена е ситуацията в Близкия изток?

"Мирът продължи сравнително дълго за района. Една сухопътна операция би взела много жертви. Алтернатива на сухопътната операция е пълната блокада, което също би било доста опасно. Проблемът с бежанците е, че няма къде да отидат, те трябва или да се върнат в израелските територии, или в Египет", заяви експертът по сигурност доц. Милен Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него войната е започнала изненадващо за Израел, тъй като системата за контрол не е работила от дълго време. 

"Когато дълго време има мир, службите започват да гледат по-лежерно", смята Иванов. Той предполага, че разузнаването и контраразузнаването на "Хамас" също са проникнали в тези служби.

"Такава мащабна операция е подготвяна с години. Дели има поддръжка на други държави, това тепърва ще се разследва, вероятно има косвена. Намесването на Русия е спекулация. Едва ли има интерес да влиза в още един конфликт и да ескалират бойните действия", подчерта експертът по сигурност.

По думите му конфликтът в Израел продължава 30-40 години и ще продължи още толкова, тъй като основата му не е решена. "Докато не се реши основният проблем в Близкия изток, винаги ще има организации, които ще избират тероризма като инструмент за политика", посочи Иванов.

Според него е много малка вероятността войната да обхване целия Близък изток.

На въпрос да очакваме ли настъпление от страна на "Хизбула", експертът отговори, че това зависи от Иран.

"В момента тече положителен за Иран политически и икономически процес. Той постигна много успехи на дипломатическия фронт. Сключи споразумение със Саудитска Арабия, а тя бе пред споразумение с Израел", коментира Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че Саудитска Арабия е придобила много сериозна тежест и е излязла от "сянката на сателит на САЩ". Експертът е убеден, че тя няма да рискува да загуби постигнатите успехи, включвайки се в конфликта.

"Службите изостават с години. Все по-трудно се набират качествени кадри", заяви още доц. Милен Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.