Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Певецът Ави Бенеди: Дори животните няма да направят това, което "Хамас" прави

"Най-много ме боли от това, че убиват цивилни хора", сподели композиторът

11.10.2023 | 20:35 Редактор: Искра Ангелова

"Имам много близки в Израел, имам и такива, които са мобилизирани. Братовчед ми е също в армията, на мой близък приятел убиха децата. Не знам къде се намираме вече, какъв е този свят. Светът е объркан", каза певецът и композитор Ави Бенеди в студиото на "Денят ON AIR".

"Страхуваме се, защото всеки момент може да извикат близките ми в армията. Може и на мен да ми звъннат и да ми кажат: "Ти си евреин, ела". Не обичам войната, искам мир. Имам познати от Газа и Палестина, с които съм работил и живеех. Ние не сме имали никакви проблеми - пили сме и сме яли заедно. Преди малко се чух с мой приятел, който е палестинец, той ми каза, че подкрепя Израел, защото не смята, че случващото се там е нормално", допълни гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR Бенеди припомни, че всички региони около Израел получават ток, газ и вода именно от страната.

"Нямаме право да казваме: "Този народ е мой". От Палестина хората също се страхуват. А "Хамас" не ги интересува нищо. Най-много ме боли от това, че убиват цивилни хора. Ние сме братя и сестри - палестинци, араби. Ние сме един народ. Дори животните няма да направят това, което "Хамас" прави", категоричен е изпълнителят.

Ави Бенеди се възмущава какви глупости се пишат в социалните мрежи.

"Как ще се чувствате, ако в България на няколко минути чувате сигнали за въздушна тревога? Вчера звъннах на приятел от Палестина да направим заедно видео. Той веднага прие. Имам и приятели от Газа, те дори живеят в София", добави още композиторът.

Според него зад действията на "Хамас" стоят изключително много пари.

"Аз не съм готов да отида да убивам за дадена сума пари. Видях видео как заливат жена с бензин, а хората снимат. Дори най-гадният евреин не може да направи това. Ние в Аушвиц ли сме? Фашисти ли сме? Вече нямам и глас, защото съм постоянно на телефона. Звънях и на певицата Ищар, защото видях поста ѝ, в който сподели, че се намира на едно от летищата и има сигнал за бомби, но тя не ми отговори на обаждането", разказа Бенеди.

Той е на мнение, че войната скоро ще приключи.

"Арабите пазят "Хамас" в Палестина. Защо? И тези хора искат да живеят спокойно. Постоянно има схема с парите, защото това е проблем на цял свят. Но ако човек има мозък и акъл, ще помисли за децата. Преди много години преживях една атака в Тел Авив, виждах огромни пирони навсякъде. Всеки ден живеем с този страх, но ще става по-страшно", подчерта Ави.

Гледайте целия разговор във видеото.