Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Психолог: Българинът се обезвери, че с вота си може да промени нещо

Емоционалните решения често са по-правилни от рационалните, коментира Александра Алгфари

29.09.2023 | 21:04 Редактор: Елеонора Танева

Влошава ли се психичното здраве на българите преди избори?

"Психолозите сме надпартийна и надполитическа професия. Всеки човек има нужда от терапии, това може да му е полезно да разбере повече за себе си и за другите. В НС са 240 души, всеки един е различен, на всеки би му било полезно да има такъв излаз на емоциите", каза психологът Александра Алгафари в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ честото ходене на избори оставя у хората чувството за омаловажаване на вота. 

"Изборът е емоционално ниво на нещо, което ни афектира. Взимането на решения на емоционални, а не на рационални аргументи обикновено е по-правилно. Това което докосва моите ценности, е нещо, което е заложено от ранна детска възраст. Трябва да знаем искаме ли нещо да променим и кой би бил начинът да избираме какво ни се случва", каза психологът.

Александра Алгафари беше категорична, че хората избират да гласуват за харизматични личности. А това не може да се изиграе пред избирателите, но е добре и да не се разчита само на харизма.

"Първото, което виждаме в един човек, е излъчването му, добре е хората, които се слагат най-отпред, да могат да привлекат правилните избиратели. Не само качествата са важни, не външният вид, а енергията, с която докосват хората", добави Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

Психологът добави, че все повече българите осъзнават, че бъдещето им зависи от тях самите, а не от някой външен човек. 

Тя коментира, че е време държавата да помисли и за психическото здраве на хората като превърне професионалните услуги в нещо естествено и достъпно. Александра Алгафари създава оригинална дигитална платформа, в която акцент са онлайн видео курсове. 

"Важно е човек да бъде уверен човек, да взима най-точните решения, това с групови терапевтични срещи, формира се онлайн общност, където се срещат сродни души", уточни Алгафари.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.