България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тежки ще са сблъсъците за местния вот - какви са силните страни на кандидатите?

Пепи Димитрова и доц. Николай Димитров коментират какво показват номинациите на основните партии

29.09.2023 | 09:30 Редактор: Михаела Димитрова

Тежки сблъсъци ще наблюдаваме на местните избори през октомври - това показват номинациите на основните партии.

"То всичко е стратегия, дали е пиар, или управленска стратегия от страна на лидерите на партиите, е друг въпрос. Всеки действаше спрямо това, което мислеше, че ще му доведе най-големи дивиденти. Борисов за пореден път действа малко шоково и с този шок цели да забравим всички негативи, че ГЕРБ управлява толкова години и да се концентрираме върху друга тема, която не е свързана толкова пряко свързана върху резултата от свършената работа", коментира пиарът Пепи Димитрова в студиото на "България сутрин".

По нейни думи от ГЕРБ са се справили добре стратегически. "Привлякоха вниманието към едни малко по-странични теми - най-вече към личността на кандидата, защото това беше ключово при толкова кратка кампания. Прави впечатление, че разговорът не е политически почти в нито един град, защото кандидатите не са класически политически фигури. За мен това е стратегия, но не в сферата на пиара, а изцяло в политическия спектър в партийните решения, спрямо такива, каквито са", каза още тя.

Пепи Димитрова подчерта, че Васил Терзиев е имал достатъчно време, за да отшуми дискусията около неговия произход: "Такава страст 30 дни преди изборите би била огромен негатив и след това да започне да работи с надграждане, което прави с ежедневна работа."

Психологът доц. Николай Димитров заяви пред Bulgaria ON AIR, че тези избори са много странни. "При местен вот е много важно как ще се привлече и с какво ще се привлече избирателят. В момента тези местни избори ги гледат като лакомост дали ще издържи "сглобката". Странно е, излиза се извън кампаниите за местен вот. Те са много целенасочени с ясни послания, свързани понякога с битови проблеми. Сега в момента виждаме, че фокусът е върху кандидатите в София, не толкова в другите градове и то с идеята да видим кой ще излезе, кого ще излъчат, кой ще отиде на балотаж", посочи той.

"По някакъв начин прогнозираме ще издържи ли правителството. Факт е, че на тази връзка правителство-местна власт е много важна, защото от нея зависи истинското разпределяне на бюджетите в общините. Много е важно кой е в правителството, за да е ясно къде и колко пари ще отидат по места. От друга страна е важно от коя партия ще бъде местният кмет, за да се прецени каква ще бъде комуникацията му с централната власт", добави той.

По думите на Пепи Димитрова класическата формула в направата на местни избори е един кандидат, ако не се здрависа с хиляда човека на ден, значи той не прави кампания. "Виждаме и Терзиев, и кандидати за районни кметове на ГЕРБ си вървят по тази формула и то успешно. Не виждам никаква изненада, екипите са интересни, в някои от тях има международно участие по отношение на политолози, които се включиха. Ще се опитат да приложат, модерни, непознати за нас модели на привличане на вниманието на гражданите", коментира още пиарът.

Според Димитрова по-скоро в студиата и парламента се коментира това дали местните избори ще повлияят на националната власт. "Не го виждам нито по кварталите, нито в по-малките населени места. Ние анализаторите отиваме към тези връзки, но за избирателя единственото, което има значение наистина, е кой как обещава да подобри неговия живот", каза тя.

"Наистина фокусът на говорещите глави по студиата е основно за София, което е много погрешно. При местния вот може да разделим грубо тенденциите, свързани с това какво се случва в София и това какво се случва в 3-4 много големи градове, както и в много малките общини. Ако в София битката е въпрос не толкова на кандидатура, колкото на партийност, в много малко населените места е много важно кой е наистина кандидатът. В голяма част този избор е определен не толкова от програми и политики, а какви са ти взаимоотношенията с кандидата. Ключов е кметът на голямата Столична община. В общините не е най-важен кметът, а председателят на общинския съвет", коментира доц. Николай Димитров.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.