Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калин Вельов: Не трябва да обвиняваме само властта за Царево, отговорността е споделена

Музикантът смята, че не сме си взели поука от предишни бедствия

08.09.2023 | 20:14 Редактор: Михаела Кирилова

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите на бедствието в Царево. Стихията отне живота на четирима души. Вече тече усилена работа по възстановяването на инфраструктурата, но жители все още не могат да забравят трагедията. Прокуратурата заяви, че има пропуски при изграждането на моста в кв."Василико".

"В тези моменти може да се търси човешка вина, но нека не забравяме, че на първо място е бедствието. Оттук нататък вече идва човешкият фактор. Вече няма дерета и водата си проправя път. Насъбират се много фактори, които водят до фатален инцидент. От доста години се случва това със сечта и с почистването на деретата, може би от времето на социализма", каза музикантът Калин Вельов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него кметовете трябва да измислят варианти още със стъпването си на длъжност. Почти всички мостове в момента са компрометирани. Гостът обърна внимание на факта, че това е природа и ние не можем да се борим с нея, но все пак определи, че има нещо нередно, за да се срутят всички мостове. 

2014 г. той отива на къмпинг "Смокиня" и се настанява на единствените свободни места, които се намират на устието. Не е сигурно дали тези места са били напълно законни. Гостът смята, че тук отговорността трябва да е споделена между концесионера и къмпингуващия.

"Аз не знаех къде се настанявам. Видях, че съм до морето, което е мечтата на всеки къмпингуващ. Когато започна да вали, водата се натрупваше и аз се досетих, че може да се случи нещо. Започнах да събуждам другите и да се евакуираме", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Музикантът апелира към хората да се оборудват с приложения, които показват кога и къде е възможно да има бедствено положение. Той апелира и към държавата да се заеме с подобна информационна система. Според него така могат да се предотвратят много жертви. 

"Не трябва да обвиняваме само властта. Един хотелиер или собственик на къща трябва да застрахова своя имот, да следи и прогнозата за информация. Местната управа носи по-голяма отговорност, но не са виновни само те. Преди 9 години имахме подобен случай с жертви, не сме си взели поука, май. Ще се изчистят деретата и ние ще забравим на третата или четвъртата година", категоричен е Вельов.

В края на разговора музикантът каза, че времето започва да се проявява по нехарактерен начин за тези географски ширини. 

"Ядосвам се, когато някои законодателни промени не се случват. Дразня се и се ядосвам, защото все се надяваш, че като си вътре можеш да помогнеш малко повече", сподели той.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Путин
преди 7 месеца
Изсякохте. Горите. Унишожихте. Датстяента. Природа. И. Всичко. За. Пари. Какво. Чакате. След. Това. Което. Са. Направили. Хората. Сигнализирай за неуместен коментар