Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Богдан Милчев: С промените за шофьорите крият далаверите в АПИ - косят трева за 8 000 лв. m2

Ние и да разстрелваме шофьорите, които пият и карат, те пак ще пият и карат, коментира експертът по пътна безопасност

21.08.2023 | 21:16 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите пак ще променят НК заради отнемането на коли за алкохол и наркотици. 

"Повече от 20 г. съм в тази помия "пътната безопасност", тази дъвка се пуска всеки път, когато политиците искат да свършат друга работа, да си свършват далаверата. Този път надминаха се бе си, те се самозабравиха, приеха за един следобед нещо, което е отхвърляно десетки години", коментира Богдан Милчев от Института за Пътна Безопасност в студиото на "Денят ON AIR". 

Това, което според него се опитват да прикрият, са далавери в АПИ. От Института са поискали справка за ремонтите, планирани за август и септември. Първият отговор е бил "В периода ще се изпълнява текущо поддържане". 

След настояване за подробности, е получен документ, от който по думите на Милчев става ясно, че в АПИ не знаят кога и какво ще се ремонтира през септември.

"Ще похарчат над 19 млн. за косене на треви, храсти, млада гора и боядисване на пътни отсечки. В сайта на АПИ стои информацията, че Областното пътно управление - Варна ще коси трева и млада гора по пътищата за между 3 до 8 000 лв. квадратен метър. АПИ изписва и плаща", съобщи Богдан Милчев. 

Той настоява министър Цеков да вземе мерки. А като основен негов проблем посочи организацията на работа. 

"Докато министър Цеков не допусне да има публичност на дейността на АПИ в реално време и ние да осъществяваме този контрол, системата винаги ще работи по този начин", добави гостът пред Bulgaria ON AIR. 

Той припомни статистиката на МВР, че за седмица след промените в НК за пияните и дрогирани шофьори са отнети 280 автомобила. 

"Това показва, че мерките не работят. Ние и да разстрелваме шофьорите, които пият и карат, те пак ще пият и карат. Проблемът е в самата организация на контрол, пробва се системата и се вижда, че не работи. Тези 280 автомобила са 280 дела за една седмица - 280 000 лв. отиват в адвокатски кантори. Тези политици не обслужват обществения интерес", каза още Богдан Милчев.

По думите му резултат в борбата с войната по пътищата може да има, ако се приложат мерки, каквито са използвани срещу футболните хулигани. 

"Футболният и пътният хулиган са една категория хора. Въведоха се наказания различни от завишаването - задържане в поделението на МВР до 20 дни, стои в ареста, полагане на обществено полезен труд и пробационен контрол. Преди да бъде премахнат през 2016 г. имахме 9 пъти по-малко катастрофи с алкохол и наркотици", припомни Милчев.

Гледайте целия разговор във видеото.