Властта прецизира казуса с тестовете на шофьорите и отнемането на автомобилите

Депутатите от ПП-ДБ се срещнаха с вътрешния министър Калин Стоянов

21.08.2023 | 13:59 Редактор: Искра Ангелова

Представители на управляващото мнозинство - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, са на среща с министъра на вътрешните работи. Целта е да се намери механизъм, по който главният секретар на министерството да бъде отстранен от поста.

Но малко след срещата депутатите споделиха, че подобна тема не е коментирана.

Припомняме ви, че още в петък кабинетът "Денков" поиска освобождаването на главния секретар на МВР. Това се случи само 2 дни след убийството на бизнесмена Алексей Петров. Президентът пък, от когото зависи окончателното отстраняване на Тодоров, отговори уклончиво дали би подписал указа за освобождаването на главния секретар.

А от срещата ПП-ДБ с Калин Стоянов се оказа, че те са обсъждали методически указания, по които да се взимат пробите за алкохол или наркотични вещества на водачите. Също така до края на тази седмица трябва да се изчистят и неяснотите, при които, ако даден водач е взел лекарство, след което му се направи проба и тя бъде положителна.

"Кръвните проби, които всъщност дават резултата дали някой е употребил, дали е бил под въздействие по някакъв начин, трябва да се забързат. В момента това отнема месеци. От Министерския съвет акад. Денков заяви, че са предприети стъпки. Министърът потвърди, че ще бъдат закупени нови машини, които ще свалят изследването на една проба от 6 часа на 15 минути", коментира депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

"Законът се нуждае от промяна, той не дава яснота, когато двама съпрузи имат автомобил, отнема ли се, или неговата равностойност трябва да се заплати. Също така има сериозен проблем с бизнеса - фирми, които дават коли под наем, фирми с много строителна техника. Трябва да помислим за законови предложения", заяви народният представител от ПП-ДБ Явор Божанков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR