Работят ли по-строгите санкции за пияни и дрогирани шофьори и какво ще правят тези, които пият лекарства?

През септември депутатите ще правят промени на промените в закона

21.08.2023 | 18:44 Редактор: Елеонора Танева

Вътрешният министър и депутати от "Продължаваме промяната" обсъдиха промени в Наказателния кодекс. Причината - зачестилите пътни инциденти. До края на седмицата ще влязат в сила методически указания как да се взимат пробите за алкохол и наркотици, така че правилата да се прилагат еднакво в цялата страна.

Като най-голям проблем очертаха приема на лекарство от водача, който при проба отчита наркотично вещество. 

"Никой не говори за това, че след като вече имаме валиден резултат от кръвната проба за наркотици, ти се отнема автомобилът. Проблемът е, че в първоначалния момент, когато все още не е ясно дали имаш някаква вина, ти понасяш някакви щети", заяви Стою Стоев от "Продължаваме промяната".

Депутатите обещаха още в първите дни на парламента през септември да помислят за нови предложения в Наказателния кодекс за виновниците на пътя. 

"Някой без вина да плати цената - хора, които са употребявали разрешени медикаменти. Също и хора, които в други европейски страни са употребили нещо, което може да се окажат престъпници. Част от проблемите могат да бъдат решени на ниво подзаконова база. И законът се нуждае от промяна", добави Явор Божанков.

А като приоритет управляващите залагат и по-бързото издаване на кръвните проби. 

"Кръвните проби, които дават резултата, трябва да се забързат, в момента отнемат месеци. Акад. Денков заяви, че са предприети стъпки. Ще бъдат закупени нови машини, които ще сведат една проба от 6 часа на 15 минути", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев.

Предстои депутатите  да се срещнат и със министъра на правосъдието и със здравния министър. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)