Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Велизар Шаламанов: В Конституцията да бъде записано, че НАТО е гарант за сигурността ни

Бившият военен министър смята, че страната ни може да бъде лидер в технологиите за противодействие на дезинформацията

14.08.2023 | 20:24 Редактор: Юлиан Христов

Върви процес на ескалация в Черно море, който не може да не ни тревожи. Това е проблем, който е на вниманието не само на българското правителство, но и на НАТО, на Съвета НАТО-Украйна. Това коментира експертът по национална сигурност и бивш служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му рисковете, които произтичат от ескалацията на напрежението в Черно море, са не само военни, но и икономически.

"Те са и политически, и информационни, защото цялото това напрежение резултира в едни информационни кампании на българското общество, които го разделят. Преодоляването на такъв тип рискове, свързани с дезинформация и пропаганда, са мерки, които трябва да взимаме в много тясно взаимодействие с нашите съюзници, и в частност с Румъния", каза Шаламанов.

Той смята, че военните рискове не трябва да бъдат изключвани, защото България многократно е предупреждавана от Москва, че военната помощ за Украйна, води до въвличане на страната ни в ескалацията. "Това е предупреждение за някакъв вид военна заплаха", обясни Велизар Шаламанов.

Той е на мнение, че отговорът на руската провокация в Черно море трябва да бъде единен и съгласуван между България, Турция и Румъния и това решение трябва да бъде в подкрепа на легитимните интереси на Украйна - да имат търговски коридор за техните търговски кораби и за международните търговски кораби.

Велизар Шаламанов изключи агресията да ескалира до степен, че да засегне българските териториални води. "Но нарастването на напрежението провокира именно това, за да бъде експлоатирано в пропагандната война. Конфликтът, така както е позициониран в Украйна, явно не води до пропагандните цели на Русия и за това се търси разрастването му", обясни той.

Той сподели, че страната ни разполага с ограничени бойни възможности – строят се два нови бойни кораба, върви проект за радари за наблюдение и все още очакваме американските изтребители F-16. Според него наливането на допълнително средства за ремонт на двигателите на съветските изтребители МиГ-29 не ни помага за модернизацията, но това е един "необходим компромис". По думите му обаче страната ни може да допринесе за колективната сигурност в НАТО чрез разработването на технологии с изкуствен интелект за противодействие на дезинформацията и пропагандата.

Гостът заяви, че в НАТО има фонд от 1 млрд. долара, който е насочен именно към подобни разработки, в които страната ни може да бъде водеща.

"Имаме своята специализация в боеприпасите и леките въоръжения и смятам, че трябва да намерим място за пробив в областта изкуствения интелект - суперкомпютрите. Младите хора ще направят този пробив, ако им се даде възможност", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Велизар Шаламанов каза също така, че група от неправителствени организации предлага в промените в Конституцията да бъде вкаран текст, който да гласи, че НАТО е гарант за нашата сигурност.

"Това са наши сили, които със споделени ресурси дават много по-големи възможности и ние можем да допринесем като привлечем инвестиции. Всички страни, които са тръгнали по този път, успяват. България не може да си позволи да изостава от Румъния и Полша", каза още Велизар Шаламанов.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
5kof
преди 8 месеца
До кога ще давате поле за изява на тая шушумига? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
УжасТ
преди 8 месеца
Това вече е пълен абсурд- да предоставим територията си за окупация под предлог, че пазят националната ни сигурност. Самата идея - да ни пазят чужди войски граничи с безумие. Шаламанов да обясни на коя от съседните нам страни да "поверим " територията си, след като всяка от тях иска парче от нея. Сигнализирай за неуместен коментар