Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Росен Христов: Ще докажа, че акад. Денков ме клевети

Бившият енергиен министър ще изиска информация от Агенция "Митници" какви количества руски газ влизат в България и чрез кого

08.08.2023 | 20:12 Редактор: Елеонора Танева

Бившият енергиен министър Росен Христов завежда дело за клевета срещу премиера акад. Николай Денков. Повод за това стана твърдението на министър-председателя, че договорът с "Боташ", сключен от Христов, е неизгоден.

"Радвам се, че не съм го притеснил премиера. Говорил съм с адвокатите си - да се покаже, че неговите думи, че едва ли не съм свършил нещо против интересите на страната, не е така. Аз работя с международни компании и такива твърдения вредят на работата ми", коментира Росен Христов в студиото на в студиото на "Денят ON AIR". 

Той беше категоричен, че правителството не е бързало с подписването на договора с "Боташ" и той не е сключен през декември миналата година, както твърди Денков, а в началото на тази година. 

"В енергетиката всичко е дългосрочно. Договорът първоначално трябваше да е за 10 г., оказа се, че големите компании могат да поемат такъв ангажимент след 2026 г., така че 10 г. след този период и мостов период от 3 г. преди това, прави тези 13 г. Няма нищо случайно. Договорът с Азербайджан е за 36 г.", обясни бившият енергиен министър.
     
По думите му пред Bulgaria ON AIR, за да доставя "Боташ" газ до крайни клиенти, трябва да се сертифицира като търговец в България и да предлага конкурентни условия.

"Опитаха да доставят на крайни клиенти, но не постигнаха цена, по-конкурентна от "Булгаргаз". България е малък пазар, ние потребяваме 3 млрд. на годината - Турция - 60, ако искаме да печелим от обеми - трябва да се ориентираме към европейския пазар", заяви Росен Христов. 

Бившият енергиен министър ще изиска информация от Агенция "Митници" какви количества руски газ влизат в България и чрез кои търговци.

"По мое време "Булгаргаз" търгуваше само с неруски газ. Предполагам, че гръцки компании са завзели част от пазара на "Булгаргаз", които ни доставят тръбен руски газ, руският газ се завръща чрез посредници", убеден е Христов.

Гостът определи договора с "Боташ" като стандартен, и двете страни по него дължат неустойки при неизпълнението му. Бившият министър не очаква "Боташ" да измести "Булгаргаз".

"Булгаргаз" има конкурентни предимства, тя може да бъде стабилен доставчик не само в България, но и в Европа. Когато "Булгаргаз" владее 90% от пазара, става доминантен играч и няма стремеж към подобряване на условията", каза ексминистърът.

Очакванията му са, че цените на горивата тръгват нагоре като подготовка за замяната на руския петрол и "да не наместят посредници".

Гледайте целия разговор във видеото.


1
3 rate up comment rate down comment 0
XXX
преди 8 месеца
Стига си се ежил и ти бе... Денков каза че има проблеми в министерствата и не само в твоето.. Как и на какво основание мислиш да го съдиш? Сигнализирай за неуместен коментар