Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Изключително неизгоден ли се оказва договорът ни с турската компания "Боташ"?

"Ние вече произвеждаме повече зелена енергия", каза енергийният експерт Явор Куюмджиев

03.08.2023 | 21:16 Редактор: Михаела Кирилова

Правителството даде брифинг, от който стана ясно, че договорът с компанията "Боташ" не е толкова изгоден за България.

"Задължаваме се да плащаме на Турция 2,5 млрд. евро за следващите 13 години, независимо дали ще взимаме газ или не. Това е главната неизгода. Другото е, че им даваме достъп до българския пазар, а третото е, че те не ни дават достъп до техните терминали. Те казват, че ще определят на кой терминал ще разтоварим своя газ. Така могат да търгуват с нашия газ, където си поискат. Разбира се, че "Булгаргаз" може да бъде изместен. По този начин "Боташ" може да сключва крайни договори с крайни клиенти. В Турция има истински пазар и конкуренция", каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Аз не разбрах защо толкова много говореха, че сега ще влезем в турските терминали и ще ни дават да пренасяме газ през турската система. Това е невъзможно. Турската конституция забранява преноса на газ от други компании. Те направиха и друга беля. При всичките трансгранични точки трябва да се търгува капацитета. В конкретния случай няма никакъв търг. Просто капацитетът е разпределен поравно, но "Булгаргаз" плаща на "Булгартрансгаз", коментира Куюмджиев.

На въпроса защо този договор е подписан, гостът отговори така:

"Аз имам едно обяснение. Този договор беше започнат да се уговаря в голяма криза с газа. С Русия прекратихме търговските си отношения и тогава се търсеха източници. В онази ситуация подписваха всякакви договори, за да си гарантират доставки. Не съм сигурен, че това е най-доброто решение. Не съм чел договора, но във всеки договор има условие за прекратяване. Знам, че неустойката е цялата сума, която сме платили. Появи се и една добра идея. Възможно е да договорят да се използва стария газопровод "Дружба", който минава през Турция. Ако се използва той, за да се доставя на Украйна, тогава този договор може да не е толкова брутален. Ето това е една задача за новия министър".

Днес новият министър коментира и забавянето в зеления преход и даде пример, че са загубени 20 млн. лв. от Фонда за справедлив преход. 

"Този зелен преход вече се случва. Ние вече произвеждаме повече зелена енергия. Наблюдава се друг феномен - натискахме за зелената енергия и цената около обяд става нулева или отрицателна. Това е по-големият проблем за зелената енергия. Ако това се запази, инвестицията ще стане не особено симпатична за инвеститорите, защото ще губят пари", каза енергийният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Куюмджиев също изрази мнение, че зелената енергия не е ненадеждна, но атомните централи са решението. 

"Високата цена на горивата може да има връзка с "Росенец". Ще видим какво ще направи собственикът на рафинерията. Отнемането на концесията означава, че ще има нов оператор, който ще налага такси на пристигащите кораби и те вероятно ще бъдат по-високи", смята гостът.

В края на разговора Явор Куюмджиев коментира и идеята да дадем оборудването от АЕЦ "Белене" на Украйна. "Против съм, това е най-голямата щуротия, която някой може да роди", отсече той.

Гледайте целия разговор във видеото.