Между "Булгаргаз" и "Боташ" няма изискване за доставката на неруски газ

Министърът на енергетиката Румен Радев даде подробности в парламента

11.07.2023 | 10:33 Редактор: Тодор Петров
Между

В споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" няма изрично изискване за пренос или доставка на неруски природен газ, заявява министърът на енергетиката Румен Радев.

"Булгаргаз" сключва договори за доставката на втечнен природен газ (ВПГ) чрез публично обявени тръжни процедури. Условията на тези процедури са достъпни на интернет страницата на дружеството. В условията изрично е посочено, че източникът на доставка на втечнен природен газ трябва да бъде от държави без наложени санкции или каквито и да било търговски ограничения.

"Това изискване е било включено в отминалите процедури и ще важи за всички бъдещи търгове за доставка на втечнен природен газ на терминалите в Турция и Гърция", отбелязва министър Радев, отговаряйки на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.

По отношение на сключеното Споразумение с "Боташ" от "Булгаргаз" посочват, че същото дава възможност на "Булгаргаз" да осъществява доставки на природен газ, който дружеството ще закупува по договори с доставчици при условията описани по-горе, използвайки терминалите за регазификация на ВПГ в Турция. 

След това "Боташ" ще доставя закупените от "Булгаргаз" количества до българската граница.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Какво се оказа?
преди 9 месеца
Газът, който купуваме, пак бил руски? И за какво беше цялата истерия- за "благинките" на посредническите фирми, приближени до властта? Сигнализирай за неуместен коментар