Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Промени в НК - само след публично обсъждане, превенцията е важна

Предложенията за смяна на националния празник е отвличане на вниманието, каза Христо Расташки

04.08.2023 | 21:05 Редактор: Вяра Димова

Трябва да се работи, преди да настъпят вредните последици. Не е нужда да се променя НК и да се утежняват наказанията, защото това не работи върху насилниците. Това каза адвокатът Христо Расташки в студиото на "Денят ON AIR" по темата със съдебната реформа.

По думите му трябва да се работи върху превенцията. Расташки обясни, че проблем има в ниската информираност и ниския морал в голяма част от населението.

Пред Bulgaria ON AIR Расташки заяви, че промените, които прави НС, няма да доведат до намаляване на домашното насилие. 

"Така, както са написани, се затруднява още повече доказването дали е имало интимна връзка или е нямало. Възможно е да се докаже, че е имало интимна връзка чрез свидетелски показания, ще възникват много въпроси от теоретична гледна точка. От друга страна е крачка напред, защото в момента има жертви на домашно насилие, които не живеят на съпружески начала и не получават защитата от домашно насилие, която заслужават", коментира адвокатът.

Според Расташки депутатите търсят скорост заради публичността в момента. "Промени в НК трябва да се правят след широко публично обсъждане, за да се види дали въобще ще бъдат ефикасни. Промяната, която се прави, е направена прекалено бързо. Скептичен съм", добави той.

Има добри, но и неправилни предложения в промените в Конституцията, отбеляза адвокатът. "Намаляването на мандата на главния прокурор от 7 години на 5 е стъпка напред. Стъпка напред са и административните функции на главния прокурор, които той ще има. Лошо предложение е промяната във ВСС. Въз основа на сегашния главен прокурор и трудната му смяна сега се прави, така че да има по-лесен вариант НС да влияе на решенията на ВСС. Това не е добро решение", изрази мнение гостът. 

Расташки обясни, че всички промени в Конституцията подлежат на конституционен контрол от Конституционния съд и ще бъдат обжалвани. "Дали следва да се свика Велико народно събрание - необходими са 160 гласа за промени в Конституцията. Според мен няма да бъде свиквано Велико Народно събрание. През Конституционния съд ще минат почти всички промени", подчерта той.

Адвокатът коментира и наложеното вето от президента върху част от новоприетия закон за съдебната власт. "Смисълът на ветото е да наостри вниманието на обществото", отбеляза Расташки.

Конституционната промяна за националния празник е отвличане на вниманието, смята гостът. "Няма място националният празник да бъде записван в Конституцията. Националният празник, дали ще бъде 3 март или 24 май, какво общо има с проблемите на деня, които са прекалената власт на главния прокурор, домашното насилие. Безсмислено е", настоя адвокатът.

Според него депутатите нямат капацитет за съдебна реформа с ефективен резултат. Расташки обяви и новия политически проект "Граждански права". "Изцяло демократично се зароди. За да има промяна - единственият начин е някой да чуе гласа на гражданите", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.