Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Йончев, ЗНС: В НС няма ясна опозиция, логично Радев заема това пространство

По думите му руският интерес се явява трайно изявен от президентската институция

04.08.2023 | 20:59 Редактор: Юлиан Христов

В разделянето на двете тела във ВСС, което беше частично факт и преди това, не се изважда политиката от Прокурорската колегия. То се прави, за да бъде под контрол отново главният прокурор, защото той ще бъде избран от "политическа квота". Това мнение изрази лидерът на "Земеделския народен съюз" Румен Йончев в предаването "Денят ON AIR".

Той изрази становище, че уредбата за главния прокурор в Конституцията ще бъде променена, но тя вероятно няма да има нищо общо с първоначалните намерения за демократизиране на тази фигура.

В предложенията за промени на Конституцията има и "драстично модифицирана функция на служебното правителство", стана ясно още от думите на Йончев, според когото причината за това е в неспособността на тези, които сега управляват, да излъчат правителство няколко пъти преди това.

"Съмнявам, се че такава дълбока промяна на уредбата на служебното правителството може да се извърши от обикновено народно събрание", каза лидерът на ЗНС. Той е на мнение, че ще има спор за противоконституционност на тези промени.

По думите му тези промени ще бъдат приети в "спешен порядък", но прогнозира, че с това управляващите ще "заковат нещата в желаното от тях състояние, за да могат да преминат към нови избори".

По отношение на случая в Стара Загора той каза, че хората излизат на улицата, за да търсят правосъдие. "Народното събрание тича след събитията, вместо да води този дебат. Правенето на законодателство в последния момент, след почивка, не е добър знак, най-малкото за тези, които го правят. Този тип работа не изглежда добре и не е траен", коментира Йончев.

"Това мнозинство прави нещо, което ние не забелязваме. Стои едно правителство, което изглежда аполитично, но в същото време тече доста тежка политизация на институциите и регулаторите. За първи път чисто политически лица се избират за подуправители на БНБ. Изведнъж те са назначени в един регулатор, който по същество не би трябвало да има политически функции. Същото е и в Сметната палата", обясни той.

По отношение отнемането на концесията на пристанище "Росенец" Йончев коментира, че става въпрос за "политическа игра и за по-краткосрочни политически интереси".

"Дерогацията ще загуби своя смисъл, вносът от Русия ще стане труден. Това ще се отрази на цената на петролните продукти в България, естествено нагоре, и затова са легитимни опасенията на президента, освен всички други политически аргументи", обясни той.

Според него в парламента липсва ясно изявена опозиция и това пространство е заето логично от президента. "Президентът изпълва това пространство, друг е въпросът с какво", каза той като допълни, че руският интерес се явява трайно изявен от президентската институция.

Йончев каза също, че ЗНС ще участва на местните избори, като в почти всички големи градове ще имат кандидати за кметове или за общински съветници. По отношение на София партията изчаква, за да види останалите политически играчи кои кандидати ще изкарат. "Тези, които първи стъпиха на тепиха, носят сериозни поражения от това", смята той и обясни, че проблемът с кандидатурата на Васил Терзиев е в автентичността ѝ.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
хммм
преди 8 месеца
Крадев е опозиция единствено на българския народ!! Сигнализирай за неуместен коментар