Добрев към ДБ за "Росенец": Защо скачате срещу Радев, а не ме подкрепихте?

Добрев се е запознал внимателно с мотивите на президента, с които изпраща решението в КС

04.08.2023 | 12:43 Редактор: Михаела Димитрова
Добрев към ДБ за

"Днес виждам, че цялата "Демократична България", начело с уважавани от мен колеги, са скочили яростно срещу Радев и не мога да се стърпя да не ги попитам защо срещу Радев?", написа във Facebook председателят на енергийната комисия и един от вносителите на предложението за прекратяване на концесията Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

По-рано президентът сезира Конституционния съд (КС) за прекратяването на концесията на пристанищния терминал "Росенец".

В тази връзка Добрев посочва, че се е запознал внимателно с мотивите на президента, с които изпраща закона в КС. "Според юристите на президентството, дерогацията на Асен Василев важи и за член 5к, който се отнася до заварените договори за обществени поръчки или за концесии", пише още Добрев.

Той припомня, че "това е онази дерогация, за която Асен Василев "заплаши и шантажира ЕК, че ще бойкотира всички санкции срещу Русия, ако не я получим".

"Получихме я. Резултатът от нея бяха прескъпи горива през цялото управление на "Продължаваме промяната" и милиарди свръхпечалби за режима на Путин. С две думи – от тази дерогация спечели само Путин на гърба на бедния български шофьор", коментира Добрев.

"Не трябва ли да скачате срещу Асен Василев, който изнудва ЕК за тази дерогация, която се оказва, че защитава и "Росенец", пита колегите си от ДБ Делян Добрев в публикацията. "А вие участвате ли в това изнудване от самото начало?", продължава той. 

"Асен Василев твърди, че има решение на Министерския съвет за искане на дерогация. Вие имахте ли министри в този МС, подкрепихте ли това решение? Част ли сте от омертата за милиардите към Путин от руския петрол? Защо не ме подкрепихте, когато предложих със закона за бюджета да отнемем дерогацията?",  пита Делян Добрев.

"ПП нищо не ги питам. Те са ми ясни. Бранят със зъби и нокти милиардните руски интереси в петрола. Срещу какви месечни суми даже не ме интересува", заявява Делян Добрев.

"Преди няколко седмици парламентът прие закон за отнемане на концесията на "Росенец" от "Лукойл". Аз съм един от вносителите и смятам, че това е не само наше задължение, базирано на Регламент на ЕК с пряко приложение в България, но и морален акт от наша страна", смята председателят на енeргийната комисия.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Пламен Иванов
преди 8 месеца
хахахха, той Христо Иванов "блесна" с Росенец, цирк след цирк правят пт ДБ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Вили
преди 8 месеца
Защото са фурнаджийски лопати, как защо? Сигнализирай за неуместен коментар