Радев сезира КС за "Росенец": Цената за прибързаните решения се плаща от гражданите

Има рискове за повишаване на цените на горивата, за съдебни искове срещу България, мотивира се президентът

04.08.2023 | 09:39 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прибързаното според него прекратяване концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец". В края на юли депутатите отнеха концесията от руската компания "Лукойл", като гласуваха на две четения в едно заседание.

"Решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията. Цената за прибързаните и необмислени решения се плаща винаги от джобовете на принудените да понасят последствията им", мотивира решението си държавният глава.

По думите му законовите изменения са направени "скорострелно" и противоречат не само на Конституцията, но и са пример за "безотговорно отношение към държавата и гражданите".

"При възприемането на този радикален подход не са съобразени нито интересите на потребителите и рисковете за повишаване на цените на горива и стоки, нито потенциалните заплахи за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито възможните съдебни искове срещу България.

Конституционните пороци на този закон и сериозните рискове, пред които той изправя българските граждани, са достатъчни основания за президента Радев да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на законовите изменения", пише в съобщението от президентството.

Пред КС Радев атакува и гласуването на първо и второ четене на промените в рамките на едно заседание на НС.

Основният мотив за прекратяването беше, че държавата трябва да си върне контрола върху пристанището. Вносителите обясниха, че служебното правителство на практика е удължило концесията на "Лукойл" с 24 години. Президентът тогава заяви, че Борисов е дал "Росенец" за срок от 35 години.

На свoй ред, лидерът на ГЕРБ прехвърли топката назад в годините и я запрати във времето, когато премиер е Иван Костов. Сега на ход е Конституционния съд. Той ще постанови дали решението, с което концесията беше прекратена е правилно.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 1
Дааа
преди 8 месеца
Прекратяването на концесията не е случайно. Нашите любими съюзници искат да си правят военна база там. Сигнализирай за неуместен коментар