Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пламен Димитров: "Лукойл" има добро политическо лоби, все още нямат позиция за "Росенец"

"Може би те разбират, че техният бизнес в Европа е към края си", каза той

28.07.2023 | 20:59 Редактор: Искра Ангелова

Ще се промени ли пазарната ситуация след концесията на "Росенец"?

"Ако започнем с това действие, което вече е заявено и гласувано в парламента - отнемането на концесията на терминала в "Росенец", най-вероятно няма да се отрази съществено, тъй като нефтът може да продължи да постъпва и през държавен терминал. Не се наемам да тълкувам юридическите тънкости, тъй като не съм специалист по търговско право - дали ще има обжалване от страна на "Лукойл" или как ще се развият събитията, но от технологична гледна точка не би трябвало да има никакви затруднения", каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "Денят ON AIR".

Според него отнемането на концесията е стъпка към следващ етап: "На самия "Лукойл" да му бъде намекнато, че е по-добре да се оттегли от тази рафинерия и тя да бъде продадена на друг купувач. Не бих казал одържавен. Това, което нас повече ни интересува, е какво се случи в Италия, защото там "Лукойл" беше собственик. Там, където има смяна на собственост и присъства "Лукойл", е свързана със сериозната промяна в геополитическата среда."

"Лукойл" е компания, която добива големи количества петрол на територията на Русия, захранва свои рафинерии в Русия и Европа, както виждаме. И сега, след като не може да внася руски петрол в Европа, а от края на 2024 година няма да може да го внася, може би и за самата компания няма да изглежда толкова рентабилно да оперира тези рафинерии", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

А България няма и отчети от държавния представител.

"Това е доста странна фигура - държавен представител, който разбрахме, че е работел и без възнаграждение. Представете си каква е мотивацията на човек да работи без заплата, а пък знаем, че "Лукойл" има доста силно политическо лоби, бидейки може би най-голямата компания в България. Може би тя има друг начин да го мотивира да работи в друга посока. Още повече, че това е човек, който вече е доказал, че работи за руските интереси - през 2011 година е подписал договора за доставките на руските реактори. Странно е, че при толкова смени на властта - този човек си остава вече 6 години", припомни той.

И е категоричен, че държавният представител не може да повлияе на решенията от това откъде рафинерията ще се сдобие с нефт.

"Той трябваше да бъде очите и ушите на тази рафинерия, за да знаем какво става там. И тук "Лукойл" активира своето лоби на политическо ниво. Слушах Румен Гечев от БСП, който обясняваше, че не могат през Босфора да минат танкери, които да пренасят повече от 80 000 тона петрол, което не е вярно. Нефтеният терминал в "Росенец" пък може да приема до 70 000 тона танкери, така че Босфорът не е пречка", добави експертът.

Пламен Димитров призна, че досега "Лукойл" не са излезли с позиция, че смятат по съдебен ред да оспорват отнемането на концесията: "Може би те разбират, че техният бизнес в Европа е към края си."

Гледайте целия разговор във видеото.