Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бивш председател на ЦИК: Нужни са 14, а не 7 дни между първия тур и балотажа на изборите

Конституционните промени, касаещи изборите, трябва да са добре обмислени, смята Ивилина Алексиева-Робинсън

02.08.2023 | 17:00 Редактор: Калина Донкова

България е изпълнила едва 4 от общо 163 препоръки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които касаят грешки при провеждането на избори у нас. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Ивилина Алексиева-Робинсън, бивш председател на Централната избирателна комисия.

Заключението е на група български изборни експерти.

„Решихме да подпомогнем държавата в нейните усилия да проведе диалог с ОССЕ, така че да има видим напредък. Направихме собствено становище по всяка от тях. Систематизирахме ги по материя, написахме своето становище и ги разделихме на няколко групи“, сподели Алексиева-Робинсън.

В Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС е записано предложение да се съкрати срокът за организация и провеждане на изборите при предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание на един месец, вместо два, както беше досега. Идеята включва и парламентът да работи без прекъсване, като депутатите просто ще си предават властта.

Според бившия председател на ЦИК обаче дори тази промяна да влезе в сила, изборите няма да се организират в един месец, а това ще бъде срокът за предизборната кампания и активното действие за вота.

„Ако в Конституцията се въведе срок, че изборите се насрочват един месец преди произвеждането им, то това би било изключително голямо затруднение за ЦИК и за всички органи на държавно управление, които би следвало да приложат тези промени“, смята Алексиева-Робинсън.

По думите ѝ предложението депутатите да не спират работа не би следвало да създаде пречки пред организацията на изборите.

„Аз лично не виждам пречка от организационно технически характер за извършване на предложените промени. Независимо от факта, че парламентът продължава да работи, то кандидатите биха могли да бъдат регистрирани, дори в един по-дълъг срок, по-рано преди изборите, за да има яснота за гражданите и тази промяна в Конституцията няма да повлияе на организацията на изборния процес", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

Алексиева-Робинсън сподели и притеснения относно насрочените за 29 октомври местни избори, тъй като според нея те са най-сложните за организиране.

„Не просто организацията е сложна, но няма достатъчно време между първи и втори тур. Времето не е достатъчно, за да може техниката, която се използва за избори, да бъде приведена за работа по начин, така че да се осигури една видимост, една проследимост, една прозрачност на процеса и доверие в него“, убедена е тя.

Тя е на мнение още, че не е редно законодателят да отваря Изборния кодекс непосредствено преди избори, но смята, че би било резонно да се направи промяна в срока за провеждането на балотаж и той да е в 14 дневен срок, а не в 7 дневен, както е сега.

Вижте целия разговор във видеото.