Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

ГЕРБ ще остави Терзиев и Лилков да се стрелят и ще издигне свой кандидат за кмет на бял кон?

Събрани са 400 подписа в петицията за предварителни избори, които могат да се проведат края на август, заяви Петър Славов

19.07.2023 | 21:18 Редактор: Елеонора Танева

Бившият депутат от "Реформаторския блок" Петър Славов инициира петиция за провеждане на предварителни избори за излъчване на общ кандидат на демократичната общност за кмет на София. 

"Петицията гони 400 подписа. Хората мислят повече за отдих, отколкото за политика, но изборите чукат на вратата.  Въпросите към двамата кандидати се трупат, особено към г-н Терзиев. Ако има съмнения, че единият от кандидатите би имал проблеми да заслужи доверието на демократичната общност, е важно да се отиде с общ кандидат", коментира юристът в студиото на на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че е станало традиция през последните години да не питат демократичната общност с аргумента, че няма време.

"Петицията, която инициирахме, предизвика реакции в по-малките партии, те заявиха, че са готови да създадат инициативен комитет и да организират изборите. Със съвременните средства за комуникации не е нужно да се правят срещи. В края на август може да има реално гласуване, с активна регистрация на участниците, за да няма дописване в изборния ден", предложи Петър Славов. 

Пред Bulgaria ON AIR той посочи кой е по-добрият кандидат от двамата ясни до момента Васил Терзиев или проф. Вили Лилков - който би спечелил едни предварителни избори.

"Един кандидат може да е много богат, образован, интелигентен, може да му липсва харизма или по друга причина демократичната общност да не го хареса.  Това не го прави лош, а по-малко подходящ", допълни гостът.

По думите му с двете кандидатури се губи енергия във вътрешни битки, вместо срещу статуквото.

"Влиза се в остри обвинения един към друг, постига се не да печелят симпатии, а да отблъскват избиратели, които може да не отидат да гласуват", предположи той. 

Очакванията на юриста са от ГЕРБ да излязат със вой кандидат за кмет на Софи, но в последния момент. 

"Убеден съм, че ще издигнат собствена кандидатура, давайки достатъчно време на двамата кандидати да демократичната общност да се стрелят помежду си и да пуснат своя на бял кон. Ще симпатично ново лице, непряко свързано с управлението на столицата от последните години", убеден е Петър Славов.

Гледайте целия разговор във видеото.