Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Иванов, БСП: ПП-ДБ се унижиха като предпазиха Борисов

Левицата ще представи алтернативен бюджет

28.06.2023 | 21:13 Редактор: Михаела Кирилова

БСП заяви, че ще предложи свой вариант за бюджет.

"Виждате, че нещата се правят в неясна посока и с неясни правила. Тоест, нашето отношение към това, което се случва с Конституцията, е поредната сглобка и това е обида за България, най-малко за избирателите на тези партии. Ние не влизаме в разговоритe, защото към днес няма никакъв проект или вариант за обсъждане. Ще участваме, когато заработи самата комисия, а дали ще стигнем изобщо до нея е друг въпрос." Това каза депутатът от БСП Иван Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че само ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат и определи комуникацията им за "много странна."

"Като гледам как се развива комуникацията между коалиционните партньори и ДПС ми се струва, че няма да стигне до финал. Цялата държава в момента е заложник на един имунитет - този на г-н Борисов. Нищо не му пречи да си свали имунитета или НС да гласува съгласно нашето предложение и нека да се проведе един справедлив процес. Очаквам, че те вярват на нашата съдебна система. Нека да се изясни има ли такова престъпление - пране на пари от Борисов. ПП-ДП претърпяха унижение с това, че го предпазиха. Най-правилното решение за Борисов, ако той е сигурен, че няма нарушения, е да се яви на съд. Като твърди, че не е виновен защо се притеснява да си даде имунитета?", попита Иванов.

Депутатът изрази пред Bulgaria ON AIR и позиция за финално избиране на главен прокурор. 

"Очевидно има сили на Висшия съдебен съвет, които дърпат конците. Виждате тези, които назначиха Гешев - сега го махнаха и назначиха Сарафов. Крайно време е да бъде избран нов състав. Ако са достатъчно искрени колегите от ПП-ДБ, най-малко те трябва да стартират тази процедура. Нека се изберат тези членове, които биха могли да представят нов облик на съдебната власт. 

"Съмненията, че съдебната система винаги е била зависима от политическите сили тегнат наистина отдавна. Народът също ги има и те най-вероятно са основателни. Мисля, че е време тези съмнения да паднат и БСП със сигурност ще е един добър колектив в тази процедура", допълни Иванов.

Народният представител коментира, че БСП ще има предложения за алтернативен бюджет.

"В предложеният не виждаме отразени реалности. Нашите предложения за увеличаване на минималната заплата не бяха приети. Ние ще имаме и други предложения свързани със социалните плащания, които трябва да бъде буфер за това обедняване на българските граждани. Нашата позиция е, че бюджетът трябва да има дефицит 4%. Ние не искаме да счупим държавата, просто сме направили такъв разчет, че в рамките на още 1% ще покрият именно очакванията на най-уязвимите граждани на България", обясни депутатът.

Относно влизането на България в Еврозоната, Иванов беше категоричен, че не трябва да се бърза и това не трябва да бъде по сметка на българските граждани.

"Може и да е следващата година просто да се влезе в един нормален режим на работа, защото това управление на служебните кабинети доведе до състоянието на бюджета", 

От думите му стана ясно, че не се знае категорично дали преди сме пращали оръжия за Украйна.

"Те отиват в трета държава, но могат да бъдат пренасочени в Украйна. Това не е в отговорността на България. Утре имаме изслушване и ще го питаме какво ще изпращаме на Украйна. Искаме да го чуем лично от него", мотивира се депутатът.

Вижте повече във видеото.