9 са жертвите след атаката в Краматорск, Зеленски призова за трибунал срещу Русия

Спасителни екипи търсят оцелели под руините

28.06.2023 | 19:35 Редактор: Михаела Димитрова

Десетки са цивилните жертви след руската ракетна атака в източния украински град Краматорск. Сред тях има три деца. Спасителни екипи търсят оцелели под руините.

При поредния ракетен обстрел на гражданска инфраструктура в Украйна, загинаха най-малко 10 души. Повече от 60 са пострадалите. Спасителите продължават да търсят оцелели под отломките на търговски център и ресторант в Краматорск - голям град западно от фронтовата линия в Донецка област.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е задържала мъж, заподозрян, че е съдействал на руските сили да насочат ракетния удар по ресторанта. Той е украински гражданин.

Атаката причини смъртта на млади хора, включително на три деца. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че това е "терористична атака". "Всяка подобна проява на терор доказва отново и отново на нас, и на целия свят, че Русия заслужава само едно нещо в резултат на всичко, което направи - поражение и трибунал, справедливи и законни процеси срещу всички руски убийци и терористи", каза Зеленски.

По-късно в речта си пред Върховната рада Зеленски заяви, че няма да приеме каквото и да е предложение за мирен план, който би превърнал руската война в Украйна в замразен конфликт. Съединените щати днес обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 500 милиона долара.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че на срещата на върха във Вилнюс, която предстои на 11-12 юли, съюзниците ще съгласуват многогодишен пакет от помощ и ще подобрят политическите връзки с Украйна, приближавайки страната до полагащото й се място в НАТО. 

Повече вижте в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС