Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш зам.-министър: Горски с поръчка на десетки "Лада Нива" за по 50 000 лв. едната

Със закон да се въведе задължителна застраховка на първи имот, предлага доц. Георги Костов

19.06.2023 | 21:17 Редактор: Елеонора Танева

Правителството с решение за подпомагане на засегнатите от наводненията райони.

"Превенцията винаги е по-евтина от събиране на последствията. Нямаме система за мониторинг на изпълнението на задълженията по тези планове, заложени в нормативната уредба. Подготвителна система струва много по-евтино, отколкото да се оправяме с последствия за няколко десетки милиона. Подготвителната система ще струва 3-4 млрд. лв., плановете за нея стоят само на хартия. Ако отделяме по 400 млн. годишно, за 4-5 години ще постигнем европейските стандарти", коментира бившият зам.-министър на земеделието доц. Георги Костов в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него администрацията изпълнява в голяма степен формално дейността си: "стресирана е, само гледа да запази местата си". 

Той припомни пред Bulgaria ON AIR позицията си, че българинът пренебрегва културата на застраховане. И предлага законодателна промяна. 

"Вместо да дават пари след бедствията, по-добре да подпомагат бедните да застраховат имуществото си. Може да има изискване поне първото жилище да бъде задължително застраховано. Живеем в несигурно време, време на глобални промени, такива събития ще има, оценяването на най-рисковите места е по възможностите ни", убеден е доц. Костов.

Бившият зам.-министър на земеделието изрази позицията си, че едно бедствие винаги е предшествано е несвършена работа. 

"Непочистени речни корита, първата вълна в "Раховица" донесе боклуците, които те самите си бяха изхвърлили в дерето по-нагоре", каза още гостът.

Доц. Костов съобщи и за съмнителни договори за доставки на автомобили за горски стопанства. 

"Закупуването на автомобили - "Лада Нива" на цени от порядъка на 47 000 лв. - всеки може да си представи какво може да се купи за тези пари, сделката вече е подписана, за няколко десетки автомобила. В ситуацията на война чия икономика подкрепяме?", попита събеседникът. 

И изрази надежда новоназначеният министър на екологията в кабинета "Денков" да обърне внимание на тези договори. 

Гледайте целия разговор във видеото.