Водната стихия помете село Чирен, хората се справят сами с пораженията

Над 40 са пострадалите домове

19.06.2023 | 13:44 Редактор: Искра Ангелова

Огромни поражения във врачанското село Чирен. Над 40 са пострадалите домове. Имотите вече са отводнени, но ако не се решат проблемите с инфраструктурата, ще има нови наводнения.

Приливната вълна в центъра на селото достигала над метър.

"Отивам да копая, за да отводня и водата да се не бие в къщата. Малката остава сама, няма кой да ми помогне в този момент. Две стаи се наводниха, детето ми е вътре на леглото, не мога да го взема, защото има вода", разказа жителят на село Чирен Илия Иванов.

"Разградихме малко от оградата, всичко излезе навън, като водопад беше. 12 часа водата не можеше да се изтече", поясни Снежана Петрова.

Каналът в селото не успявал да поеме водата и тя буквално помитала всичко след себе си. Прекъснало електричеството, а първият етаж на Лиляна бил наполовина във вода.

"Внучката, синът ми и аз, никой не дойде да ни помогне. На свещи сме изривали", оплака се Лиляна Борисова.

Всички електроуреди на семейството са унищожени. От вчера имат хладилник, но за временно ползване.

От община Враца са запознати с щетите в село Чирен, но кметът на селото е бил заявил, че ще се справи сам с отводняването. За нанесените поражения, обаче, трябва да се намеси общинската и държавната власт, смята кметът на Чирен.

"Около 40 къщи имам, може би и повече са, но има хора, които са се справили сами. В Чирен имаме страхотни проблеми, инфраструктура - тотал щета. Минал е някой общински съветник, снимал е тук, нима не знаят какво е положението в Чирен? Да бъде помогнато на тези хора, нищо повече не искаме", категоричен е кметът Диан Дамянов.

"За мен е важно да си свършим работата и да успокоим хората, да им обясним какви са вариантите, които да получат помощ както по Закона за социално подпомагане, така и по Закона за бедствия и аварии, за да могат да се справят с последствията от щетите", каза кметът на община Враца - Калин Каменов.

Вижте повече в репортажа.