Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Арх. Шишков: Очаквам отговори от прокуратурата за "Хемус", има на кого да се търси отговорност

"В едната си част АМ "Тракия" е вече за основен ремонт", каза бившият служебен регионален министър

19.06.2023 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков възложи одит на одобрени поръчки за ремонти на стойност 4,7 млрд. лв.

"Тези 4 млрд. или 4,7 млрд. - не знам, но мога да кажа, че първо не сме ги дали, а сме ги предвидили. Второ - не са за една година, а за 3 години. Това са предвидени пари за ремонт на пътища, текущи ремонти, включително и с елементи на текущи ремонти и за поддръжката на пътищата в България. Започнали сме търговете за тези конкурси, не са завършени, новото ръководство на АПИ и новият министър могат да завършат тези процедури", каза бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR".

И припомни, че когато самият той е станал министър, е имал прекратена поръчка.

"Имах страшен проблем със зимното почистване, защото нямах възможност по никакви стари договори да бъде възложено. Направих много спешно процедури, след което възложих на колегите от АПИ да направят тези процедури, които в момента са на финал", допълни арх. Шишков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че никой не може да си играе с времето и с хоризонта за следващите управляващи.

"Служебният кабинет е такъв, какъвто трябва да извършва всичко необходимо и важно, за което не може да спрем часовника. Абсолютно не се притеснявам. Министърът не разписва договори, и предполагам, че г-н Нанков като министър трябва да си спомня, че той не разписва договори. Говорим за раздадени пари във времето назад - за АМ "Хемус" големите аванси, които са над 1 млрд., г-н Нанков е бил зам.-министър, а преписката не е минавала през него. Отговорните като подписи са министър Аврамова, тогавашният шеф на АПИ и тогавашният шеф на "Автомагистрали", поясни бившият министър.

По думите му няма как да има договори за основни ремонти: "В годините назад старото ръководство на Министерството на регионалното развитие - 2018-2020 година, всички ремонти бяха направени като текущи, нямаше никакви проекти. За тази година няма да имаме подготовка да се направят основните ремонти. И това, което установихме за АМ "Тракия" - в едната си част тя вече е за основен ремонт, изпитах го, бях до морето и се върнах."

Арх. Шишков подчерта, че за магистрала "Европа" е имало избран изпълнител още преди служебният кабинет да встъпи в длъжност.

"За нито един голям инфраструктурен обект служебният кабинет не е правил избор на изпълнител. Това, което направихме, е, че дадохме хоризонт и възможност да се строят всички тези големи инфраструктурни обекти. Едни хора са направили конкурсите и търговете, без да е имало документация и без да е имало готовност да се започне строителство. Двата служебни кабинета работеха така, че да се отпуши и да се започне строителство по тези обекти", отсече бившият министър.

Той очаква от прокуратурата отговори за АМ "Хемус".

"Има лица, на които може да им бъде потърсена отговорност. Милиардите потъват, когато строим некачествено", добави още арх. Иван Шишков.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Слави
преди 10 месеца
Нищоправещия некадърник ! Сигнализирай за неуместен коментар