Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шишков: Държавата навлиза в критичната част на магистрала "Струма" и няма да се спре

До края на месец май ще бъде пуснат участъкът на магистрала "Европа" от Драгоман до Калотина

11.05.2023 | 20:31 Редактор: Юлиан Христов

До няколко месеца ще има ясно решение за избор на трасе и ще има хоризонт по най-бързия начин да започне проектирането на магистрала "Струма". Това каза служебният регионален министър арх. Иван Шишков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му държавата навлиза в "критичната част на магистралата и няма да се спре".  

"Ще направим така, че процесът да е необратим и да имаме магистрала, която да отговаря на екологичното законодателство", каза министърът. 

Той е провел среща с природозащитни организации, които са изразили притесненията си относно опазването на животински и растителни видове заради строежа на трасето. 

"Защо има протест, лично аз не мога да си обясня. Те коментираха исканията си за това какъв да бъде изборът на трасе. Но днес темата не е тази", каза Шишков.

Служебният министър обясни, че в момента тече процедура на екоминистерството, която трябва да направи анализ за защитата на всички видове растения и животни. По думите му изборът на трасе ще бъде изцяло съобразен с екологичните изисквания.  

"Протестира се за нещо, което още не е решено", допълни регионалният министър пред Bulgaria ON AIR.  

Архитект Шишков коментира и темата за строителството на магистрали и авансовото плащане. 

"До тук, ако наистина не се вземе законово решение, означава, че искаме да заметем проблема. Моето предложение е да направим изменение в Закона за изменение на територията", каза той и допълни, че част от депутатите, сред които и тези от ГЕРБ, са подкрепили това предложение.  

Важно е да регламентираме това незаконно строителство, за да продължим”, поясни министърът и допълни, че един от лотовете на магистралата е изграден незаконно в близо 25% от трасето.  

По отношение на магистрала "Европа" той заяви, че до края на месец май ще бъде пуснат участъкът от Драгоман до Калотина, а утре ще бъде направена първа копка за трасето от София до Сливница.   

Гледайте целия разговор във видеото.