Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Агресия, гняв, мисли за самоубийство - 600 000 българи с пост Ковид - какво е лечението?

Проф. Чавдар Ботев препоръча да ядем зехтин и манго, за да премахнем вредните мазнини

13.06.2023 | 21:18 Редактор: Михаела Димитрова

600 000 българи с пост Ковид - какво е лечението?

"35 милиона души имат пост Ковид в света, а 4 милиона не могат да отидат на работа. Симптомите са тези, които се срещат при всички заболявания. Тук има една пръснатост на симптомите и по-голяма честота на това заболяване. Вече се говори за масово явление дори при децата", обясни проф. Чавдар Ботев в студиото на "Денят ON AIR".

Той даде за пример няколко симптоми, касаещи настроението, като промяна в агресия, гняв, възбудимост, апатия, илюзия, депресия, чувство за обреченост, мисли за самоубийство, оказа се често срещан симптом и трябва лично да попиташ човека.

Проф. Ботев допълни, че симптоми като мозъчна мъгла, затруднение при мислене, изпълнение на задачи, забавяне на мисли, много бързи мисли на базата на халюцинации, главоболие в различен характер, болки в слепоочията, метално напрежение, проблеми с паметта, забравяне как да се извършват рутинни действия, невъзможност за запомняне на нови събития, загуба на дългосрочна памет и краткосрочна памет, също могат да се причислят към тези на пост Ковид.

"Един от честите симптоми е, че при ставане или движение, ние получаваме ускорено туптене на сърцето. При някои хора при минимални усилия са с такъв вид аритмия, усещане за сърцебиене", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи един от важните проблеми е, че имунитетът ни е много потиснат. "Това води до появата на някои неща - инфекции в нашето тяло. Трябва да погледнем локалния имунитет при това заболяване. При децата виждате какво става има епидемия от стрептококови инфекции, не трябва да гледаме на тях като на инфекции, а това е вследствие на Ковид, имунитетът е потиснат", коментира проф. Ботев.

"Човешката клетка има мембрана, която е изградена от мазнини и след една година 98% от нашите молекули в тялото се променят", категоричен е проф. Ботев.

Той препоръча да се поемат две лъжици зехтин, за да се махнат вредните мазнини. "Суровите ядки са източник на мазнини, мангото е хубав източник. Трябва да се опитаме да предотвратим вредните фактори", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.