Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Негласната коалиция е обединена от желанието да противодейства на Радев и служебното правителство

България изнася и ще продължи да изнася боеприпаси за Украйна, убедени са Милен Керемедчиев и проф. Захари Захариев

07.06.2023 | 21:30 Редактор: Елеонора Танева

Редовното правителство започна ударно работа. 

"Министрите са ясни, но има втори ешалон, агенции, незапълнени позиции. Тази коалиция има една сериозна спойка - противодействието на Радев и служебните правителства, които управляваха досега. Тази конфронтация, първо между Радев и Борисов, след това отношението му към "Продължаваме промяната" при връчване на мандата, се видя, че това ще обедини двата полюса", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR". 

Според председателя на асоциация "Един пояс, един път" проф. Захари Захариев обаче Радев не може да е стабилна спойка за коалицията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Това е и последен опит на Борисов да запази собствената си глава, но и бъдещето на ГЕРБ. Може в даден момент да обърне палачинката като съхрани партията. Познаваме неговия тефлонов характер, на който може нищо да не му се лепи", заяви проф. Захариев.

Гостът предупреди чрез Bulgaria ON AIR, че трябва да сме готови за всякакви изненади, защото нещата зависят както от процеси, които се развиват от преструктуриране на българския политически пазар, така и от външни фактори. 

"До една година ще имаме съвсем нови субекти на политическия пазар", убеден е проф. Захариев. 

Керемедчиев също го очаква, но коментира, че това няма да е партия на Радев. Прогнозата ме, ако има сътресения, те да са в първите 9 месеца управление. 

"ДПС играе много важна роля, те са най-стабилната евроатлантически ориентирана партия. Те бяха партията, която първа внесе помощ за Украйна, първи подкрепят влизането в Еврозоната и Шенген, ще бъдат търсени, ще има плаваща подкрепа", убеден е бившият зам.-външен министър. 

И двамата са на мнение, че България изнася и ще продължи да изнася боеприпаси за Украйна.

"Ще стане ясно по какъв начин България продължава да бъде основен доставчик на боеприпаси за украинската армия, въпреки всички клетви на президента и неговия военен министър. С подписа и разрешението на Нинова са излизали тези засекретени доставки. България продължава да бъде активна в доставките, въпреки шизофренното поведение на някои министри", каза Милен Керемедчиев.

Проф. Захариев допълни, че военните заводи работят на капацитет от 100% на няколко смени.

"Не случай Полша заема все по-достойно място във външнотърговския обмен", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.