Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Васил Велев: Радев е подходящ за министър на енергетиката, няма зависимости

Не ни трябва удължаване на бюджета, а нов, убеден е председателят на АИКБ

05.06.2023 | 20:41 Редактор: Елеонора Танева

Зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Румен Радев е кандидатът на ПП-ДБ за министър на енергетиката.

"Г-н Радев е един от най-добрите експерти, с които България разполага и за разлика от други добри експерти, няма зависимости - нито от големия брат, нито от предишния голям брат, нито от партии - експертизата му е безспорна, с много добър опит като производител и като търговец в тази сфера, но и като индустриален потребител на енергия", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му би било жалко, ако земята на "Мариците" бъде разпродадена на парчета за жълти стотинки. 

"Това е предимство на страната ни в развитието на благородните технологии - добро слънчево греене. Няма нужда от преместване на селища, има условия за сериозна трансформация на това енергийно сърце в област с производство и използване на чиста енергия - водород на място както в индустрията, така и за транспортни цели, за складиране на енергия със сезонен характер. Едно разпарчeтосване на тази земя ще влоши възможностите на страната, ще намали интереса от чужди инвеститори", прогнозира Велев.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че за България е добре да има експерти за министри, но да бъдат с опит.

"У нас всеки си мисли, че може да бъде министър, а опитът е много важен. Управлението на крупни държавни структури се различава от това на отделни компании", мотивира се гостът. 

По думите му е постижим дефицит в размер на 3%. 

"Това е свързано със съкращаване на много разходи от 1 юли, отлагане на увеличението на други разходи, по-голям дивидент от държавните предприятия и възстановяване на единната ДДС ставка и затягане на пробойните, от които изтичат средства от социалните фондове", предлага Велев.

Председателят на АИКБ е категоричен, че е по-добре да се приеме нов бюджет, отколкото да има удължаване с 3 месеца на действащия.

По думите му все пак българската икономика се справя доста добре - сред двете страни в ЕС с най-голям ръст на възнагражденията, които изпреварват инфлацията. Очакванията му са в следващите официални данни тя да е едноцифрено число.

Гледайте целия разговор във видеото.