Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Аргументите за отстраняването на Гешев са недостатъчни, КС е с компрометиран състав

"Който се опитва да спре акцията на Гешев, ще трябва да дава обяснения после", каза Антон Станков

01.06.2023 | 20:30 Редактор: Михаела Димитрова

В понеделник пленумът на ВСС решава по второто искане за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. То беше внесено заради израза "политически боклук", който използва обвинител номер едно - фраза, която кадровиците определят като нарушаваща етичните норми на магистратите.

"Всеки човек, не само в длъжностното му качество на главен прокурор, има право да даде оценка за работата на парламента. За мен тези квалификации, които Гешев е давал, са нормалните, които всеки български гражданин дава по повод на парламентарната дейност", каза адвокатът и бивш правосъден министър Антон Станков в "Денят ON AIR".

Според него този аргумент за отстраняването на главния прокурор не е достатъчен.

"Но решението го взема ВСС. Не мога да кажа какво ще е тяхното решение. Търси се повод да се реализира някаква отговорност на главния прокурор без сериозни аргументи", допълни бившият правосъден министър.

По негови думи "вероятно могат да се намерят други аргументи.

"Главният прокурор обяви така наречената операция "Чисти ръце". Който се опитва да го спре, ще трябва да дава обяснения после. Искрено се надявам нещата да стигнат докрай. Много неща се случиха - на 1 май имаше атентат, провокация. Това много промени терена, за мен този сюжет започна по-рано, когато бившият ни премиер Бойко Борисов се съгласи да влезе в парламента и да има депутатски имунитет. Той категорично каза, че няма да се откаже от него", коментира Станков пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че няма срок, в който може да бъде поискан имунитетът на Борисов. "Ако отидем на нови избори, като кандидат за депутат Борисов също ще ползва имунитет", каза адвокатът.

Относно обнародване в държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор, Станков коментира: "Президентът е в много деликатна ситуация, но явно си е взел решението, защото един противоконституционен закон, какъвто е този, е с негово съгласие и ще се обнародва в държавен вестник. 99% съм сигурен, че главният прокурор ще го атакува пред Конституционния съд".

По негови думи Конституцията е дала равенство между председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор. "Изведнъж се оказа, че  главният прокурор е по-малък от председателя на ВКС и ВАС и може да бъде освобождаван с 13 гласа", подчерта Станков.

"Нека да нямаме илюзии - това, че Конституционният съд се казва съд, не го прави съд. Това е политически орган, в който има представителство на три власти, в него има представителство на НС, съдебната власт и президента. Той също е с компрометиран състав, защото от доста време двама души от квотата на НС не са попълнени", каза адвокатът.

"Законът си действа, докато Конституционният съд се произнесе. Ако се прецени, че е противоконституционен, той спира да действа", посочи адв. Станков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа