Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ИТН за записите: Чухме говорене за кражби и продажби, но не и за проблемите в страната

Ако мандатът бъде даден на ИТН, партията ще положи усилия за съставяне на правителство, посочи Пламен Данаилов

30.05.2023 | 21:12 Редактор: Вяра Димова

Американският посланик каза, че с американското посолство не са съгласувани и нямат практика да съгласуват имена. Изникват два въпроса - дали е излъгал Асен Василев неговите съпартийци, като е казал, че са одобрени, или с кое посолство тогава е одобрявал имената на назначенията в службите. Ако добре бъдат анализирани тези пет часа, повдигат много въпроси за това дали има нарушения на глава първа от НК - престъпления против публиката.

Това каза депутатът от "Има такъв народ" Пламен Данаилов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него прокуратурата трябва да анализира, да повдигне обвинения и съдът да определи дали е държавна измяна. "Ние трябва да сме сигурни, че българските институции работят в наша полза", допълни Данаилов. 

Той коментира съмненията, свързани със съветничката на Кирил Петков. "Днес не съм говорил с г-жа Генчовска, но никога не е имало съмнения. ИТН излезе от тази коалиция и заради Македония. Кирил Петков най-малкото носи морална отговорност за назначаването на тази дама като негов съветник. Надявам се, че ще се стигне докрай", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Личността на Весела Чернева е присъствала в официални делегации при посещение и преговори в турската република по отношение на доставки на природен газ", отбеляза Данаилов.

"Тя имаше много права. Най-вероятно е съветвала по начин, по който тя е преценила добре премиера. А той в качеството си на премиер е можел да упражнява контрол и да налага решения", каза той и коментира излезлите записи.

"Има обмен на информация между ДАНС и прокуратурата. Защо не са се сезирали? В записа чухме притеснителни неща, но не чухме да се говори за проблемите на хората, за бюджета, за решения на демографската криза, за инфлацията. Само говорене за кражби и продажби, нищо друго. Чухме как ще бъде уволнявани хора от държавната администрация. Как очакват държавната администрация да работи с тях", попита депутатът. 

Според него, ако мандатът бъде даден на ИТН ще бъдат положени максимални усилия за съставяне на редовно правителство: "Ще направим разговори с всички парламентарно представени партии."

Гледайте целия разговор във видеото.