Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Пирински: След изнесените данни от Гешев и Сарафов някой трябва да отиде на съд

"Вместо да приказват за писане на Конституция, да предприемат действия", каза бившият министър на външните работи

19.05.2023 | 21:30 Редактор: Михаела Димитрова

Хамлетовият въпрос в България - правителство или избори?

"Изглежда ми като някаква конструкция да скрие дълбоките различия, които съществуват. Една измъчена претенция, че съчетание на 3 или 4 парламентарни групи може с някаква степен на достоверност да застане пред хората и да каже ето ние представляваме онази коалиция, която може да понесе цялата отговорност за конституционните промени, каквито се счита, че трябва да бъдат направени", коментира бившият министър на външните работи и бивш председател на НС Георги Пирински в "Денят ON AIR".

"Реалният проблем е грубото нарушаване на Конституцията. Вместо да приказват "дайте да пишем Конституция", нека да предприемат действия. Има поне три комисии, които създадоха и трябва без всякакво отлагане да се заемат с това позорно, безобразно разпадане на прокурорската институция", каза Пирински.

По негови думи в закона е записано, че всички органи са длъжни да дадат цялата разполагаема информация по един или друг въпрос, всички длъжностни лица са длъжни да се явят пред съответната комисия. "Има Комисия за противодействие и предотвратяване на корупцията, има Комисия за контрол върху специалните служби, специалните разузнавателни средства и достъпа до данни от електронните средства", обясни бившият министър пред Bulgaria ON AIR.

"Какво стана онзи ден? Демерджиев застана пред НС, каза, че има по необясними причини задържано производство с години, знакови дела. Когато парламентът чуе такива неща от министъра на вътрешните работи, трябва веднага да свика една или друга комисия или пък председателят на парламента има правото да предложи временна комисия, която е предвидена в правилника, да се занимае с цяла серия от въпроси", каза Пирински.

"Като се започне с първия въпрос към Гешев: Кой Ви се обади сутринта, когато се прибрахте, кой Ви прави тези предложения да сте посланик в Турция или многоточие. На Сарафов да се зададат въпросите: Какви данни имате и можете ли да твърдите пред отговорна комисия, че е заявено на тази оперативка, че е пуснат запис на един магистрати пред участниците, че има 150 записа на магистрати и на политици", обясни бившият председател на НС.

"Не мога да си представя, че някой нарушава духа на Конституцията и това не е основание за съдебна отговорност", категоричен е той.

Гледайте видеото с целия разговор.