Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Катастрофира ли българската дипломация по въпросите с РСМ?

Дълги години няма дипломация в България, коментираха Стефан Стоянов и Александър Сиди

09.05.2023 | 20:34 Редактор: Вяра Димова

ЕК осъди Северна Македония за отказа ѝ да допусне евродепутата Андрей Ковачев на територията си. 

"Официалната реакция е безумна. По-безумно е друго - Андрей Ковачев се е обадил на Османи да попита защо не са го допуснали, а трябваше да се обади на Бойко Борисов, защото там е отговорът", коментира съпредседателят на ВМРО Александър Сиди в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на дипломата Стефан Стоянов, суверенно право на всяка държава е да решава кои граждани да допуска на своя територия, а когато държавите упражняват това си право, не са длъжни да обяснят причината за това.

"Тук има политически мотив. В правото си сме да изискваме разяснения. Директните атаки невинаги са най-доброто в дипломацията", каза Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

В България няма дипломация, на мнение е събеседникът му. "Много години нямаме дипломация. Виждаме абсолютния крах на българската дипломация в Македония", допълни Сиди. 

Дипломатът цитира изказването на Вархей и обясни, че има противоречие в казаното.

"В първото изречение казва, че осъжда действията на Северна Македония, но във второто казва, че трябва да дадат разяснения по въпроса. Разясненията се искат предварително. Не може да си осъдил и да искаш разяснения. Трябва да предприемем стъпки, които дават резултат", на мнение е Стоянов.

Сиди припомни съгласието за общи чествания за Гоце Делчев. "Днес нещата са по-различни. Промяната, която се случи в Македония, се случи след вдигането на ветото - когато България показа, че няма да защитава повече своята собствена държавна политика. Гърция години наред защитаваше своята политика", посочи той.

Според Стоянов Гърция е различен случай от нас. "Още от 92-ра година Гърция постави въпроса пред Съвета за сигурност на ООН. Намеси се още следващата година. ООН призна, че има проблем между Гърция и Македония. Никой на международния терен не е признал, че между нас и Македония има проблем", обясни дипломатът.

Щатите, Русия или който и да е друг, няма логика да решава нашите проблеми, ако ние не ги поставим на масата, заяви Сиди.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Проблема е че бг е в ес и че е командвана отвън. Няма как да имаш собствена политика. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 11 месеца
Не само няма дипломация, няма умни хора в политически аспект в България. И тези двамата са доказателство. Сигнализирай за неуместен коментар