Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт за атентата срещу Гешев: Да покажат снимки на колата, щетите трябва да са големи

Притеснително е общественото недоверие по случая, както и разногласията в институциите, каза Иван Анчев

04.05.2023 | 21:27 Редактор: Вяра Димова

Пласиране на версии - какво не знаем за опита за атентат срещу Гешев? 

"Безспорно имаме терористичен акт. Щом има нещо, което е гръмнало, значи има някой, който е пожелал да даде сигнал към обществото. Може де се разглежда в два плана. Първият, ако се приеме, че това е акт, насочен срещу живота на Гешев, то тогава имаме акт срещу държавността. Ако погледнем от друг аспект - тази част от обществото, която казва, че актът е инсценировка, то тогава пак имаме терористичен акт, но срещу гражданското общество", заяви дипломатът и специалист по национална сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е сериозно действие, което не бива да разглежда еднопланово. 

"Силно притеснително е високото ниво на общественото недоверие по отношение на това дали е имало посегателство срещу главния прокурор. Спадам към тази група - считам, че това не е така, както се стремят да ни го представят основните говорители. Разследването ще продължи дълго. Има разногласие, а институциите не могат да си позволят разногласие. Това е една какафония, която не е в полза на българската държавност", на мнение е Анчев.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че би искал да види щетите по автомобила. "При 3 кг  тротилов еквивалент щетата трябва да е огромна по автомобила. Като редови гражданин призовавам прокуратурата да покаже снимки, за да видим какво се е случило с него", допълни той.

Специалистът по национална сигурност определи като неадекватно действие разпоредената същата вечер специализирана полицейска операция. 

"Абсолютно неадекватен отговор за подобно нещо. Първо трябва да се разбере кой има полза от това нещо", обясни гостът.

По думите му има сериозен проблем с интегритета на службите и служителите. А през последните години е допуснато политизиране на службите и кадруването от страна на политическите партии, което е пагубно за България. "Този механизъм на диалогичност с обществото е тотално загубен", допълни той.

Според него в проектосъстава на "Продължаваме промяната - Демократична България" има редица достойни хора, като проф. Тагарев. 

Гледайте целия разговор във видеото.