Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Реформата в правораздаването минава само през изваждане на политиците от съдебната система

Около това мнение се обединиха Асен Агов и Димитър Марковски

03.05.2023 | 20:18 Редактор: Юлиан Христов

Изборът на магистрати във Висшия съдебен съвет от политическата квота на парламента трябва да бъде премахнат и с това започва съдебната реформа. Около това мнение се обединиха в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Асен Агов и адвокат Димитър Марковски.

"Веднъж съдебната реформа беше стопирана от ГЕРБ. Ако съдя по днешните думи на Борисов, той е за съдебната реформа, но влиза в конфронтация с единствените, с които би се осъществила тази реформа", коментира Агов. 

Журналистът заяви, че в България до 9 септември не е имало главен прокурор и тази фигура е въведена у нас по "модела на болшевиките".  

"Може ли прокурорите да гласуват за съдиите във ВСС? Съдиите, които трябва да преценяват дали е виновен или невинен един човек, а прокурорът казва кой е виновен - това е несъстоятелно от гледна точка на човешкия морал и човешката психика", допълни Агов.

По думите му съгласието по съдебната реформа трябва да мине през разговори и добронамереност, каквито е имало между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ при разговорите за законодателната програма на парламента.

"Защо политиците искат да имат влияние върху магистратите. Имат чувство за вина? Нямаме отговор на този въпрос - виновни ли се чувстват или се чувстват застрашени", попита той. 

Агов коментира и взрива по пътя на кортежа на главния прокурор Иван Гешев в понеделник.

"Малко атентатче, с малко кратерче, с толкова много хуморески и вицове, разказани покрай тази случка, че никой не го приема сериозно. Разследването, ако има нормално разследване, ще каже дали е инсценировка или не. Това е един малък инцидент на фона на далеч по-важните дела, които очакват страната", каза той.  

Според адвокат Марковски фигурата на главния прокурор "чисто институционално няма политически привкус". По думите му не е редно да има подобно смесване на прокурори и съдии във ВСС. Именно затова последните идеи са били да се раздели съветът на съдийска и прокурорска камара. 

"Ако искаме да имаме реална съдебна реформа, няма място политическата власт в магистратурата. Политическата власт има интерес да има влияние в съдебната власт", изтъкна Марковски пред Bulgaria ON AIR. Според него реформата трябва да започне с изваждането на политическата квота при избора на магистрати. 

Той припомни, че бавното правосъдие е един от основните аргументи, с които се разрушава доверието в системата. "Една очаквана справедливост, след 10 години дела оценката на гражданското общество е резонна. И така се насочва вниманието, че основният виновник е съдът. Това не е така, има много други перипетии, които забавят процеса. От камбанарията на наказателния процес, самият формализъм на наказателното производство е един тежък дерт", коментира Марковски.

Той също взе отношение по случая с главния прокурор. По думите му "има хипербола в коментарите и анализите, има известно преувеличаване на цялата тази фактология, но е безспорен фактът на заложено взривно устройство, което е довело до последици". 

"Факт е, че има и посегателство, което е срещу личността на главния прокурор. В края на краищата се посяга върху една институция", допълни Марковски.

Гледайте целия разговор във видеото.