Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Чуков: Путин стои зад Ердоган, има 9 живота

"Ще му бъде трудно да се пребори отново за поста", смята арабистът

27.04.2023 | 21:01 Редактор: Петя Кръстева

Президентските избори в Турция предстоят. На този фен настоящият държавен глава Реджеп Ердоган прекъсна интервю, тъй като се почувства зле. 

През години е имало всякакви предположение за здравословното състояние на Ердоган - левкемия, рак на простата и други. Той вероятно просто е натрупал невероятна умора. Ердоган сега и този от началото на годината значително се различават - отслабнал е поне с 10 кг, погледът му е изпразнен от енергия и жизненост. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него земетресението от февруари тази година физически е унищожило Ердоган.

"С подобен тип катастрофа и критиките след нея през 1999 г. той успя да вземе властта от Бюлент Еджевит. Усети, че плочата се завърта, но в негов ущърб", изтъкна той. 

По думите на госта Ердоган много трудно би признал загуба, която е в размер на 2-3%.

"От 10 социологически агенции - 8 дават прогнози в полза на Кълъчдароглу. Ердоган обаче има 9 живота. Цялата пропаганда, медиите - 95% са с него", изтъкна арабистът.

Проф. Чуков подчерта, че Ердоган няма пропуск, но към момента ще му бъде "много трудно да се пребори". 

"Това не означава, че той не би могъл да направи нещо при преброяването", прогнозира той. Гостът даде пример с изборите в южната ни съседка през 2018 г., когато се оказва, че 1/3 от Турция няма ток, защото котка влязла в електротрансформатор и предизвикала късо съединение. Победата е за Ердоган.

"Хората запалиха свещи и започнаха да броят бюлетини. Не го подценявайте, може да измисли каквото и да било", отбеляза арабистът, като допълни, че обещаванията на Ердоган са несъстоятелни.

 Проф. Чуков коментира и връзката между Русия и Турция.

"Зад Ердоган стои Владимир Владимирович. Той е президент заради Главното разузнавателно управление на Русия, те го спонсорират и искат. САЩ са по-скоро зад опонента", обобщи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.