Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нови лица и нов стил политическо поведение ще накарат хората да гласуват?

42% имат затруднения в ежедневието и не им е до политика, посочи психологът Пламен Димитров

18.04.2023 | 20:51 Редактор: Тодор Петров

Тенденциите на масово негласуване са устойчиви. 

25% живеят въпреки политиците и са успешни хора с висок материален и образователен статус. Не мерим нагласи, а начин на живот. Тези хора са социално отговорни и помагат директно. Някои от тях имат много успешни бизнеси", каза психологът Пламен Димитров в предаването "Денят ON AIR".

Според него, за да бъдат накарани да гласуват тези хора, трябват нови лица с убедително присъствие в реални дейности на място. Трябва да излезе нещо ново на релсите, за да гласуваме, казват много от хората, които са отблъснати от изборния процес.

"Голяма част от негласуващите имат политически убеждения и искат да подкрепят ценни политики. Познават политическия живот много добре и не намират своето място, а и нямат поканата да бъдат включени", обясни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва нов стил на политическо поведение. Скъсана е връзката между социалната база и онези, които трябва да я представляват, обърна внимание психологът.

42% имат затруднения в ежедневието и не им е до политика, стана ясно още от статистиката, която представи гостът на Ганиела Ангелова. Тези 42% са от по-големия процент на негласувалите. 

Според Димитров, избралите "Не подкрепям никого" са направили активен жест да отидат да гласуват и казват в лицето на политическата ни система "Не ставате". 

"Да настъпваме повече от 5 пъти мотиката е повече от нездраво поведение", отбеляза психологът. А ако никой не работи за това да се подобри състоянието на пасивните, те няма да отидат да гласуват и шести път, категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.