Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каварджиклиев: Партизанската война срещу големите вериги е смешна, няма контрол

"Трябва да се изследва пазарът за монопол", заяви бившият директор на Фонд "Земеделие"

11.04.2023 | 20:25 Редактор: Вяра Димова

Земеделие под натиск - има ли решение на проблемите в сектора? 

"Двама министри от служебното правителство цял месец обикалят студиата на всички телевизии да говорят на темата надценки. Тяхната обиколка съвпадна с предизборната кампания на "Левицата", те с в пълен синхрон с тезите, които "Левицата" изказва. Чухме изключителна некомпетентност и неграмотност", заяви бившият директор на Фонд "Земеделие" Николай Каварджиклиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, когато се говори за таван на надценката, трябва да има дефиниция за надценка.

"Говори се, че това ще важи за големите вериги, в същото време икономическият министър обяснява какви били цените в бакалиите. Трябва да правим разлика", обясни Каварджиклиев.

"Докато нямаме ясна информация за каква надценка става въпрос и какво включва тя, не можем да говорим за нищо", заяви бившият директор на фонд "Земеделие" пред Bulgaria ON AIR.

"Партизанската война срещу големите вериги ми е смешна. Именно големите вериги нормализираха бизнеса с хранителни стоки в България. Проблемът е, че няма контрол. КЗК е на първо място с такива функции", коментира гостът и допълни, че трябва да се изследва пазарът за монопол. 

Каварджиклиев определи като смешна сумата от 16 млн., давана от Европа за земеделските производители. Това, според него, няма да реши проблема.

"Проблемите идват от неграмотно управление. Когато има криза, трябва да има кризисен комитет, който да я управлява. Не знам да има такъв в МЗ. Действа се след събитията", на мнение е бившият директор на Фонд "Земеделие".

Украинското зърно няма същите показатели, които има зърното, произведено в България, тъй като се произвежда по различен начин, обясни гостът.

"По-евтино е, защото организацията на работа в Украйна е различна. Цените на торовете са различни, ползват се пестициди", коментира още Каварджиклиев.

Гледайте целия разговор във видеото.