Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Попов: Митът, че даването на оръжие ни въвлича във войната, рухна

Според него МиГ-овете ще издържат още година след ремонта на двигателите си

11.04.2023 | 20:04 Редактор: Петя Кръстева

Теч на информация от секретни документи на САЩ издава военни планове.

Това е един тежък пробив. Изтеклата информация може да повлияе върху външната и вътрешната политика. Освен това, се губи доверието в службите. Не може в една такава държава да се получават подобни сериозни пробиви. Ще се вземат мерки изтеклата информация да се отиграе. Вероятно ще се променят определени военни планове. Това коментира ген. Константин Попов в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му трябва да се извърши оценка на достъпа до този тип информация. 

"Целта на подобни течове винаги е една и съща - придобиването на информация. На второ място е дискредитирането на съответните органи, работещи с нея", отбеляза той.

Гостът коментира и частта от доклада, свързана с България, в която пише, е страната е била готова да дари своите МиГ-29 на Украйна. 

"Това, което се чете в позицията на Министерството на отбраната, е същото, което виждаме в изтеклата информация - имало е такива разговори, но не за безвъзмездното им отдаване", поясни той. 

Според ген. Попов митът, че "даването на оръжие ни въвлича във войната", е рухнал. 

"ВМЗ-Сопот изнася достатъчно оръжия и то не за Нова Гвинея, а в съвсем друга посока", убеден е генералът.

Пред Bulgaria ON AIR гостът подчерта, че вече няколко служебни правителства и редовните такива не могат да намерят вярното решение във връзка модернизирането на ВВС на страната. Той припомни, че едно то тях е "удължаването на живота на МиГ-овете"

"Познавам инженерно-техническия състав, работещ по МиГ-овете. Тези хора са сериозни в поддържането на техниката и няма да допуснат компромис", категоричен бе той. 

Ген. Попов обобщи, че след ремонта на двигателите самолетите биха могли да издържат още около година.

Гледайте целия разговор във видеото.