Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Провал в борбата с домашното насилие: 10 жени са загубили живота си "от ръката" на свой любим

"Наказателният кодекс изисква 3 пъти жертвата да е подала сигнал", подчерта адвокат Йорданка Бекирска

27.03.2023 | 21:00 Редактор: Петя Кръстева

Домашното насилие като нерешен проблем - кога да очакваме законодателни промени?

Статистиките сочат, че над 1/3 от жените са ставали жертва на насилие в киберпространството. Същото се случва и вкъщи - един човек, най-често жена или дете, са в позиция, в която някой взимащ решения, започва да ги заплашва по този начин. Твърдо вярвах, че домашното насилие ще бъде криминализирано с последните обсъждани реформи, но нивото на диалог беше изключително тревожно. Това заяви адвокат Йорданка Бекирска в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите ѝ криминализирани са единствено някои от престъпленията, извършени в условията на домашно насилие - убийство, средна или лека телесна повреда. 

"Когато имаме криминализиране на тези деяния, Наказателният кодекс изисква 3 пъти жертвата да е подала сигнал", поясни тя. 

Гостът цитира данни, според които от началото на годината 10 жени са загубили живота си заради интимния си партньор.

"Гражданското ни общество е много плахо, виждаме, че има насилие, чуваме между етажите, но никой не предприема действие", отбеляза Бекирска. 

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът коментира и какъв е делът на жените, които са се оплакали от сексуално насилие на работното място. Европейска статистика сочи, че те са едва 37 за период от 17 години

Тя даде пример с българка, която е станала жертва на насилие от страна на свой колега. След оплакване на прекия ѝ ръководител обаче тя получава единствено предложение да напусне поста си по взаимно съгласие. От страх, че няма да успее да си намери друга работа, тя се принуждава да приеме предложението.  

"Сексуалният тормоз на работното място е една от формите на насилие, за които не се говори. Най-често разпознаваме физическото такова", смята гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Сашо
преди 1 година
Много бих искал тази тема да се разгледа поне веднъж отвъд контекста кой пол е насилникът и кой - жертвата. Има не малко изследвания, които показват, че, както при домашното насилие, така и при сексуалния тормоз на работното място, жените не играят единствено ролята на жертва. Дори напротив. Законодателството трябва да е безпристрастно и да разглежда подобни случаи като чисто и просто насилие, а не да се поема по пътя "Ама жените биват малтретирани непрекъснато". Сегашните закони у нас са абсурд Сигнализирай за неуместен коментар