Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: Напрежението с българите в РСМ ще продължава да ескалира

"Закриването на двата клуба се обсъждаше месеци наред", каза историкът д-р Войн Божинов

23.03.2023 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова

РСМ заличи българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля - новият повод за напрежение.

"Това не е неочаквано, всеки от вашите зрители, който следи новинарския поток от РСМ, едва ли ще е изненадан от тази вест. Закриването на двата клуба се обсъждаше месеци наред, беше приета специална наредба по повод имената на двата клуба. Това не е някаква изненада, напълно логично стечение на обстоятелствата във връзка с вътрешнополитическата ситуация в Северна Македония", каза историкът д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че едно от най-тежките нападения беше подпалването на входната врата на клуба.

"Много удобно за нашите приятели в Скопие българите да са им врагове. Това е една плоча, която се върти още от времето на Тито в Югославия. Но съм сигурен, че разумните хора в РСМ разбират, че българите не са опонент на хората в нашата югозападна съседка. Искам да обърна внимание, че някои от албанските партии заплашват директно териториалната цялост на РСМ", допълни д-р Божинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това е истинската опасност.

"Именно антибългарската пропаганда е един от инструментите да се отвлече вниманието от доста наболелия албански въпрос в Република Северна Македония. По един или друг начин това, което направиха в Скопие, е автогол, като дават аргумент на българската страна да повдигне този въпрос пред институциите в Брюксел. Има обаче един проблем - РСМ вече беше допусната до преговори с ЕС", коментира историкът.

По думите му това е огромна грешка.

"Дори българите да бъдат вписани в Конституцията, ако някой в България храни илюзии, че тяхното положение по един или друг начин ще се промени към по-добро - точно обратното. Това още повече ще ожесточи агресията спрямо тях, не само вербална, виждате, че има и физически посегателства. Атмосферата на ненавист, която се задържа, ще продължи да ескалира", категоричен е д-р Войн Божинов.

"Европейската дипломация е стиснала нашата за гърлото. Поне да бяха хора, към които човек може да има респект към тях. Напрежението ескалира, защото от наша страна се чува само мънкане. Имам чувството, че някои от нашите политици са развели байряка и са ни повели към Охрид", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.