МВнР за клубовете ни в РСМ: Изкривява се историческата истина

Според Атанас Величков посегателствата срещу български сдружения ще продължат

23.03.2023 | 13:41 Редактор: Петя Кръстева

Скопие закрива българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, очертава се клубът "Цар Борис Трети" в Охрид да последва съдбата му. 

"Властите в РСМ трябва най-накрая да признаят, че има македонски българи", категоричен бе президентът Румен Радев.

"Институциите в Скопие губят енергия и време в опити да демонстрират, че проблем всъщност не съществува, вместо да се стремят да предотвратяват нови престъпления срещу местните българи и представителства на българската държава", гласи позиция на Министерството на външните работи.

Ведомството обвини Република Северна Македония в изкривяване на историческата истина.

"Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемния корпус на исторически свидетелства за тази личност и са насочени към запазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история. Особено неоснователни са обвиненията в антисемитизъм. Самият Иван Михайлов, неговото обкръжение и ВМРО са имали последователно уважително и добронамерено отношение към еврейската общност. Неслучайно един от най-близките му съратници Владимир Куртев, член на последния състав на Централния комитет на ВМРО, е провъзгласен за Праведник на света от държавата Израел", коментира зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Според българските власти нарушаването на правата на българските граждани е контрапродуктивно за намеренията на Скопие за бърза европейска интеграция. Нарушаването на основни европейски принципи противоречи и на договореностите, постигнати миналата година чрез френското предложение. 

"Трябва да предприемем всички усилия, за да информираме не само Комисията, а и всички институции за това безобразно поведение", категоричен бе Желязко Радулов.

От външното ни министерство посочиха, че са получили информация за палежа на информационно-културния център в Битоля едва година след посегателството. Освен това, извършителят е сключил споразумение с прокуратурата и така е получил възможно най-лекото наказание. 

Според Атанас Величков, който е журналист в Република Северна Македония, посегателствата срещу български сдружения ще продължат.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR