Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: МВР има приоритет за глоби, но не и за качествен контрол на дрогираните шофьори

Решението е професионално ръководство с фокус върху грижата за гражданите, коментира Георги Гълъбов

15.03.2023 | 21:11 Редактор: Вяра Димова

Ежедневни проверки и дрогирани шофьори по пътищата.

"Ако обърнем внимание, ще видим, че през 2020 година започна този безкраен предизборен цикъл. Приоритетът на МВР беше да охранява вота. След трагедията миналата година на "Черни връх" стана известно, че от МВР са успели да заловят 60 000 с търговия на избори, но се оказаха неспособни да намерят около 15 000 души системни известни нарушители", посочи експертът Георги Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му едно разследване за трафик на наркотици изисква години наред системна работа. "Да хванеш един 20-годишен наркодилър, който продава 15 гр марихуана, не те прави победител в битката с разпространението на наркотици", коментира Гълъбов и не отрече да има вариант за чадър.

"При такива драстични разлики всякакви варианти са допустими. Както може да има чадър за една част от тази разлика, така и има и невъзможност другата да бъде възстановена. Миналата година стана известно, че полевите тестове дават отклонения. Въпросът е, че полевите тестове след това могат да бъдат контролирани с кръвна проба. Имаме приоритети само по отношение на глобяване, събиране на глоби, но не и на качествена работа по отношение на контрола", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според него вместо превенцията да се насочи върху адекватна система, която да контролира, има неадекватна система, която само събира.

"В един момент тези събрани пари отиват за обезщетения. Миналата година стана известен един шофьор, който е получил около 15 000 лева за стоене без книжка 6 месеца. Това ще продължи да се случва във времето", категоричен е гостът. 

Експертът е на мнение, че решението е професионално ръководство на МВР, което да е фокусирано върху грижата за гражданите, а не върху защитата на собствените си интереси.

Гледайте целия разговор във видеото.