С една акция - няколко удара: Задържаха десетки за купуване на гласове, кражби и наркотици

В село Синдел бяха разположени контролно-пропускателни пунктове

08.03.2023 | 13:34 Редактор: Петя Кръстева

Специализирани акции срещу купуване на гласове и битовата престъпност се проведоха в различни населени места в цялата страна. Има и задържани. БАБХ и НАП също участват в акцията.

Рано сутринта служители на "Жандармерията" и полицаи блокираха варненското село Синдел. На много места са разположени контролно-пропускателни пунктове. Полицаите проверяват за битова престъпност и незаконно придобиване на дървесина. Има задържани над 30 души във Варненско, някои от които са криминално проявени. 

"Това лице, което задържахме, е арестувано заради домови кражби. Освен това, проверяваме и сигнал за наркотици. Още три лица са задържани. Извършват се и проверки на хора, които на предходни избори са се занимавали с купуване на гласове", поясни началникът на отдел "Охранителна полиция" към ОД на МВР-Варна.

По думите му обект на инспекция са още игрални зали, други места, където е възможно да бъдат купувани гласове, а също и лица, които биха били съпричастни към тази дейност. На територията на Петрич са задържани седем души. 

Проверени са пет адреса и 56 автомобила. Акция "купен вот" се провежда и в монтанските села Смоляновци и Брусарци. Спецоперация срещу битовата престъпност тече и на територията на община Раковски. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев беше категоричен, че полицията е в пълна готовност да противодейства на купения вот. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.