Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Доц. Хърсев: Изводите на МФ са апокалиптични, казва, че нещо трябва да се промени

Доходите на българите ще се увеличават, убеден е икономистът

15.03.2023 | 21:36 Редактор: Елеонора Танева

Доклад на Министерството на финансите предизвика остри политически коментари и опасения, че страната е пред фалит.

"Не е заплашена непосредствено страната от фалит. Видяхме констатиране на фактология - факти, които са неприятни и трябва да бъдат взети под внимание. Констатира се, че държавата харчи много повече, отколкото може да си позволи. Харчи неразумно и без да знае какъв ефект постига - хвърля пари за неадресирани помощи. Констатира се пълната глупост с намаляване на ставките по ДДС на определени групи, в очакване да се получи социален ефект. А така се губят приходи в бюджета и той не може да смогне на тези разходи", заяви финансовият експерт доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че имаме свръх администрация на фона на недоразвитата икономика. Също така подкрепи извода, че огромна част от разходите отиват за доплащане на пенси и здравния бюджет, като те би трябвало да са 0.

"Министерството на финансите прави апокалиптични изводи, за да направи предложения, които иначе са напълно нормални. В тях трябва да се вслуша бъдещият парламент - ликвидиране на решетото, което разхвърля държавни разходи, без да изчислява ефект, от безадресните помощи. Трябва да ликвидира пробитата система на ДДС, да елиминира ставките, които бяха раздавани като социални помощи и да се стегнат юздите на държавните разходи", препоръча доц. Хърсев.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът изрази категоричната си позиция, че доходите на българите ще се увеличават. Но бизнесът трябва да е водещ, "а не държавата насилствено да помпа разходите за бизнеса с увеличение през месец-два на минималната заплата.

"МФ наистина плаши. Нормално е всява опасения, критично мислене, вероятно и страх у някои. Показва, че трябва нещо да се предприеме и това е съвършено вярно", добави доц. Хърсев.

По отношение на риска за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, икономистът уточни, че такъв винаги има. 

"Има такъв риск, тъй като има един парламент, който може да го реши това. Не е много голям този риск. В последния парламент видяхме формиране на що-годе разумно мнозинство, което не допусна приемане на най-тежките популистки предложения", каза гостът. 

Икономистът препоръча час по-скоро да влезем в Еврозоната и този риск да изчезне.

"Каквато и да е промяната на фиксирания курс, би означавал разбиване на финансовата система в България и загуба на доверието и конфискация, която би създала много сериозен и социален, и икономически проблем", завърши доц. Хърсев.

Гледайте целия разговор във видеото.