Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Досега медиацията беше беззъба, сега се отварят големи възможности

Тя е по-евтин, по-ефективен и бърз метод за решаване на спорове, подчерта Михаил Бояджиев

13.03.2023 | 20:48 Редактор: Елеонора Танева

Какви са предимствата при приключване на спор с медиация? 

"Направените промени са съществена стъпка в редиците на медиацията в България. Тя е насочена към интересите на хората. Те получават качествено правораздаване, обърнато към техните права и законни интереси", коментира адвокатът от Софийската адвокатска колегия Михаил Бояджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи статистика та Софийския районен съд, според която около 30% от насочваните към медиация категорично отказват, а останалите 70% са на различен етап на обсъждане. Медиацията би имала и благоприятен ефект на разтоварване на съда, а също и намаляване на разноските.

"Държавата ще плаща до 3 часа работа на медиатора със спорещите страни. След тези 3 ч. могат да продължат, ако двете страни имат желание. 
При постигане на споразумение с медиация, таксата, платена от ищеца, ще му бъде възстановена на 75%", уточни адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Медиацията съществува у нас от близо 20 г., но досега не е била прилагана достатъчно ефективно.

"Нищо не се случи, всички кампании, наличието на центрове за обучение, оставиха медиацията беззъба по отношението на възможностите за решаване на проблеми. Сега ще има специална подготовка на адвокати и съдии, надявам се ролята на медиацията да бъде повишена", каза още Бояджиев.

Със законодателните промени медиаторите ще бъдат само лица с юридическо образование.

В страната по ПВУ трябва да бъдат изградени 28 съдебни центрове по медиация. 

"Задължителната част е да се седне на една маса и на страните да бъде обяснено предимството на медиацията, ако се стигне до такова споразумение. За разлика от съдебните решения, страните контролират това производство, разширяват възможността да постигнат споразумение и по други въпроси, по които могат да разговарят с другата страна", уточни адвокат Бояджиев.   

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
скептик
преди 1 година
Народ, който допусна 12 г. да го управлява читател на " Винету", за завършилите школата на МВР или Библиотекарския институт се отварят всички врати, а за завършили в Харвард / едно от водещите учебни заведения в света / се тиражират непрекъснато вицове и скечове.....предизвиква съмнение в интелекта, културата и перспективите ....... Сигнализирай за неуместен коментар