Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш земеделски министър: Кризата чука на вратата ни, ще ядем вносни домати

"Решението е да поискаме помощ от ЕК", категоричен е Мехмед Дикме

07.03.2023 | 20:29 Редактор: Петя Кръстева

Българските зърнопроизводители са в протестна готовност. 

Исканията и готовността за протести са напълно основателни. Очаквам те да бъдат много сериозни - не само от зърнопроизводителите, но и от целия селскостопански сектор, тъй като през последните месеци те са оставени на произвола на съдбата. Кризата вече е на вратата ни - не е само при зърнопроизводителите, виждаме какво се случва и в сектора на зеленчукопроизводителите. Проблемът с украинското зърно е много сериозен - в България влиза огромно количество, което трудно би могло да бъде контролирано. Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му българските производители е трябвало да бъдат компенсирани след решението на ЕК са  безмитно влизане на украински продукти в страните от ЕС.

"Българските зърно и слънчоглед стоят в хамбарите, а у нас за фураж се преработва основно зърно, което влиза от Украйна. Същото се използва и за хлебопроизводство. Не съм сигурен, че украинската пшеница е с по-високо качество от българската", отбеляза той. 

Според госта българските производители са на ръба на фалита.

"Решението е да поискаме помощ от ЕК. Кутията на Пандора вече в отворена и нямаме право да забраняваме внос и на пшеница, и на слънчоглед, и на царевица от Украйна. Още преди 4-5 месеца трябваше министерството да поиска допълнителна помощ", смята Дикме. 

Бившият земеделски министър подчерта пред Bulgaria ON AIR, че кризата в сектора в момента е изключително сериозна, а загубите се равняват на милиарди левове.

"В исторически план България никога не е имала такъв излишък, какъв имаме в момента на слънчоглед и пшеница. Зърнопроизводителите и преработвателите са отчаяни - в безизходица са, защото не виждат светлина в тунела. Забити са заради неправилните решения и мерки, взети от правителствата", категоричен бе той. 

Гостът не пропусна да коментира и че през последните години у нас е направено всичко възможно, за да се "ликвидира оранжерийното производство". 

"Българинът ще яде вносни домати, защото производителите се чувстват ограбени от държавата", каза Дикме.

Гостът изрази и очакванията си за резултатите от поредните предсрочни парламентарни избори. 

"Най-големият шамар, който изядоха българските политици през последната година, е от избирателите - не излизат да гласуват. Лицата, които са по плакатите са същите като преди 6-7 месеца. Единственото, което виждам като възможно да стане, е правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП", обобщи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.