Млечните продукти, пилешкото и доматите поскъпват, алармират за хляб от над 3 лв.

Цените на хранителните стоки на едро в България скачат с 0,86%

05.03.2023 | 19:01 Редактор: Михаела Димитрова

Повишението на цените на храните продължава и през март, отчитат от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Според данните, най-голямо поскъпване има при млечните продукти и пилешкото. Увеличение на цената има и при доматите.

И тази неделя в Долни Богров е пазарен ден. А разнообразието е голямо - краве, козе и овче сирене и кашкавал. Килограм сирене варира от 14 лв. до около 18-20 лв. В днешния ден най-много вървяха яйцата с цена от 20 до 60 стотинки за брой.

"Имам разнообразна стока, като започнем от вино и свършим до краставиците, които са най-вкусни, но и най-скъпи и търсени", отбеляза Михаил, който от години продава на тържището. 

Гергана идва тук всяка седмица заради по-ниските цени и посочва, че именно големите надценки в супермаркетите са причината да идва на пазара. 

"Не си купувам краставици от 7 лева, сега си взех от една сергия за 3 лева. Яйцата гледам само на промоция да ги купувам, много са скъпи млечните продукти", споделя Мария Иванова. 

От ДКСБТ съобщават, че цените на хранителните стоки на едро в България ще скочат тази седмица с 0,86%.

А от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите предупредиха, че ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв. Това е единственият хранителен продукт, който не промени цената си в последните 8 месеца.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.