Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Финансов експерт: Раздуват разходите необосновано, а цената я плащаме ние

Според Преслав Райков решението за влошаващия се бюджет са рестриктивни мерки

03.03.2023 | 20:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Защо настоящият ни бюджет се влошава с близо 1 млрд. лв.?

"Причината е, че продължаваме да раздуваме разходите на държавата тотално неикономически обосновано, както правихме през последните 4 години, което ни коства икономическата цена и ние заплащаме с отказа ни за Еврозоната, невъзможността да се присъединим към Шенген", заяви финансовият експерт Преслав Райков в студиото на "Денят ON AIR".

"Служебното правителство трябваше да жертва своя политически живот, да въведе рестриктивен бюджет, в който се връщаме към 2% дефицит, балансиран бюджет или бюджет в излишък. Раздутите държавни разходи не водят до политическата любов, която някои толкова много очакваха. Нормално е да обещаваш всичко с чужд портфейл, но цената я плащаме всички", добави Райков.

Според него не е разумно да се говори за дефицит над 6% и предположи, че есента ще имаме избори 2 в 1, защото отново няма да се сформира правителство.  

"Преди дни излязоха данните за изпълнението на бюджетната рамка и видяхме, че приходите от данъци не съответстват на много от пожелателните ни искания. Причината е реакцията на икономическите субекти от всички тези предприети мерки, субсидии, раздаване на калпак, нетаргетирани политики, които изкривиха пазара и генерираха вътрешна за страната инфлация. Бизнесите приеха, че държавата винаги ще помага", изтъкна Райков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му нетаргетираните политики костват на бюджета в края на годината пари, които ние си осигуряваме или от външни пазари, които поскъпват доста, или от вътрешно административни процедури. Гостът е категоричен, че намесата на държавата в икономиката трябва да престане.

Райков отрече да има мерки срещу високите цени. "Това са мерки, които подкрепят високите цени. Доходите в България вече догониха годишната инфлация от 5,2% на годишна база. Тази инфлация, която генерирахме вътрешно и ни попречи за Еврозоната, сега ще е много трудно да я изтеглим. Не мисля, че ще се справим и не мисля, че ще я върнем под 10%", подчерта Райков.

"Влизаме в ценовата спирала, в която потребителите очакват, че техните заплати винаги ще домогват инфлацията. Потреблението продължава да бъде същото, потребителските навици на хората продължават да бъдат същите", отбеляза Райков.

Той уточни, че увеличението на доходите в страната трябва да се случва чрез пазарните механизми, чрез повишената конкуренция и чрез това всеки да се състезава с друг да предостави по-добро качество на услуга/продукт. Райков отрече доходите да се увеличат чрез таван на цените и нарече това смешка, която затлачва администрацията с допълнителни функции, които не са ѝ присъщи.

Гледайте видеото с целия разговор.