Рекордни ръстове: Все по-често бизнесът и домакинствата теглят кредити

"Не може да се говори за балон на пазара на недвижими имоти", смята Цветанка Минчева

02.03.2023 | 10:01 Редактор: Петя Кръстева
Рекордни ръстове: Все по-често бизнесът и домакинствата теглят кредити

Изминалата 2022 и началото на 2023 г. отбелязват високи нива на търсене на кредит. В България виждаме може би най-високите ръстове в близката ни история. Това важи както за бизнес кредитите, така и за домакинствата. Около 15% е ръстът при жилищните заеми и около 10% е средният ръст на системата, свързана с фирмените кредити. Все още обаче не може да се говори за балон на пазара на недвижими имоти. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Цветанка Минчева.

По думите ѝ "на фона на очакванията за рецесия икономиката на България се представя по-добре от очакваното". 

"До известна степен всички бяхме изненадани от представянето ѝ през миналата година. Тя се оказа по-устойчива, независимо от турбуленцията на средата около нас. Никой не очакваше толкова високи нива на инфлация", коментира тя.

Минчева изтъкна, че икономисти са коригирали прогнозите си за БВП в посока нагоре. "Очакванията ни първоначално бяха за 0,8%, а в момента са повишени до 1,3%", поясни тя. 

Според нея факторите, които са помогнали на нашата икономика да се представи по-добре, са суровинният износ и това, че в България продължи политиката за подпомагане във връзка с ръста на цените на електроенергията. 

Ръстът на кредитите е продиктуван от много фактори. 

"От една страна, е инфлацията, която вдига размера на кредитите. От друга страна, виждаме и компании, които продължават да инвестират в ефективността на своите производства. Особено много са проектите, свързани с преминаване към по-чиста и ефективна енергия. Фактор е и това, че цените остават по-ниски и по-бавно се повишават", каза още Минчева.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС